Za bolj dostopno in kakovostno zdravljenje duševnih bolezni

DELI:
12.01.2017, NSi

rokovanjeV Sloveniji smo izrazito soočeni s problemom alkoholizma, epidemično narašča število duševnih motenj, predvsem depresivno anksioznih, prav tako ostaja stopnja samomorilnosti med najvišjimi v evropskem prostoru. Slovenija na področju psihoterapije po mnenju strokovnjakov zaostaja za razvitimi državami, ne samo po pravni urejenosti tega področja, ampak predvsem po organizacijski. Kot država se bomo morali soočiti tudi z naslednjimi izzivi: pomanjkanje psihoterapevtov in svetovalcev, neregistriranostjo poklica psihoterapevt, obsegom storitev, razlikami v kvaliteti in ceni ter teritorialno neenakomerni dostopnosti psihoterapevtskih in svetovalnih storitev.

“Zato smo v NSi sklicali nujno sejo pristojnega odbora in ministrstvu za zdravje priporočamo, da znova aktivira delovno skupino za pripravo zakona o psihoterapiji, v kateri bodo predstavniki relevantnih organizacij na področju psihoterapije in psihosocialnega svetovanja,” piše v sklicu nujne seje odbora za zdravstvo, ki ga je pripravila Poslanska skupina NSi.

Skladno z evropskimi standardi naj bi psihoterapevt zadostoval za 1000 prebivalcev, torej bi ta hip potrebovali 2000 psihoterapevtov, z ustrezno kvalifikacijo pa jih imamo le okoli 300.

V preteklosti so že obstajali določeni poskusi, da bi se področje psihoterapije zakonsko uredilo. Ministrstvo za zdravje je v letih 2006 do 2010 že oblikovalo Delovno skupino za pripravo zakona, vendar zaradi težav s sprejemom Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je krovni zakon, je predlog Zakona o psihoterapiji obležal v predalu ministrstva.

Zato v NSi predlagamo v okviru nujne seje odbora za zdravstvo sklep, s katerim bi člani odbora za zdravstvo priporočili ministrstvu za zdravje, da znova aktivira delovno skupino za pripravo zakona o psihoterapiji, v kateri bodo predstavniki relevantnih organizacij na področju psihoterapije in psihosocialnega svetovanja.

Nujna seja odbora za zdravstvo je na pobudo NSi sklicana za prihodnjo sredo, 18. januarja 2017.

Celoten sklic nujne seje, ki ga je pripravila PS NSi, si lahko preberete TUKAJ.