Z reformami je enako kot s hišami: ko hišo zgradimo, jo moramo obnavljati

DELI:
01.09.2016, NSi

NK_Ljudmila_Novak_april_2015“Zdravstvo se iz dneva v dan srečuje z novimi težavami. Zdaj prihaja že do tega, da ljudje resnično izgubljajo živce in potrpljenje. S tem nastaja tudi velika škoda, saj se zaradi predolgega čakanja na operacije ali pregled lahko zdravje ljudi poslabša, zaradi česar lahko ljudje tudi umrejo. V NSi že dve leti opozarjamo na to, da je potrebna zdravstvena reforma. Ministrico smo želeli spodbuditi, da se tega projekta resno loti, sicer bomo vložili interpelacijo. Ker vemo, da je področje zahtevno, smo z interpelacijo odlašali. Vendar zdaj smo v ministrico nehali verjeti, zato bomo vložili interpelacijo. Verjamem, da bomo za interpelacijo zbrali ustrezno število podpisov,” je v intervjuju za Radio Ognjišče dejala predsednica NSi Ljudmila Novak.

“Reforme so potrebne, ker se razrmere spreminjajo. Ko zgradimo hišo, jo moramo tudi obnavljati in v nekem obdobju tudi temeljito prenoviti od strehe do tal. V NSi smo pripravili predloge za zdravstveno reformo, pripravili smo tudi predloge za davčno reformo, po kateri bi razbremenili podjetnike in zaposlene. Da bi imeli ljudje višje neto plače, medtem ko bi bruto plače ostale enake,” je dejala predsednica NSi in dodala: “Vendar vlada za takšne ukrepe nima poguma. Žal se zdaj dogaja, da nam visoko kvalificirani ljudje odhajajo, saj v tujini dobijo boljšo plačo za enako delovno mesto, kot pa v Sloveniji. Torej, težava je previsoka obdavčitev plač. To je treba urediti. Žal so za trenutno gospodarsko rast zaslužni le izvozniki, ne pa vlada, ki bi sprejela kakršnekoli ukrepe, ki bo gospodarstvo razbremenili.”

“Vemo, da smo precej razdeljeni, čeprav si ljudje želijo, da bi bilo tega manj. Zato moramo politiki delati na tem, da bomo spoštovali drug drugega. Najprej smo ljudje, ki imamo skupno domovino, smo Slovenci. Vsak, ki nekaj zna in je delaven, je potreben. In to bi morali v večji meri povezovati. Pred nami so veliki izzivi. Slovenija ima problem staranja prebivalstva, saj bo kmalu izenačeno število zaposlenih in upokojencev. Zdravstveni sistem je že sedaj nevzdržen, zato bomo morali sprejeti potrebne ukrepe in izvesti reforme. Sile bomo morali začeti povezovati in združevati, predvsem pa se med seboj bolj spoštovati,” je poudarila predsednica NSi.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je obenem spregovorila tudi o morebitnem novem migrantskem valu. “Evropska unija mora narediti vse za zavarovanje svojih zunanjih meja. Ključen je dogovor s Turčijo, vendar ne smemo pristajati na njeno izsiljevanje. Najbolj optimalna rešitev pa je, da se pomaga narediti red na Bližnjem vzhodu, saj bo le na ta način ta migrantski val bolj obvladljiv. Sprejeti je treba ustrezne varnostne ukrepe za zavarovanje zunanjih meja, zato so predlogi o oblikovanju skupne evropske vojske upravičeni,” je za Radio Ognjišče poudarila predsednica NSi.

Celoten intervju za Radio Ognjišče lahko poslušate TUKAJ.