VSAKEMU DRŽAVLJANU ALI DRŽAVLJANKI MORA PREDSEDNIK DATI OBČUTEK, DA JE NJIHOV PREDSEDNIK

DELI:
20.09.2022, NSi

Kandidat NSi za predsednika republike Janez Cigler Kralj je v ponedeljek, 19. septembra, o svoji kandidaturi spregovoril v oddaji Odmevi RTV Slovenija.

»Vrednote, ki so mi blizu, so svoboda, solidarnost, pravičnost in delo. V svojem volilnem programu sem v treh točkah strnil vrednote in prioritete moje kampanje. Te so, da si bom prizadeval, da bosta delo in podjetnost znova spoštovana in cenjena, da bodo tisti, ki so bili odrinjeni na rob družbe, najranljivejši, izključeni, spet vključeni v našo družbo, in tretjič, da bom krepil mir in varnost, kjerkoli bo to možno,« je uvodoma pojasnil.

Poudaril je, da je za širšo predstavitev volilnega programa še čas, saj se uradno kampanja še ni začela. »Volitve bodo 23. oktobra, po mojih informacijah pa sem med prvimi vložil svojo kandidaturo. Za podrobno predstavitev svojega programa je torej še dovolj časa, enako pa velja tudi za ostale kandidatke in kandidate,« je dejal Cigler Kralj in dodal: »Če v nekaj verjameš in če se za nekaj odločiš, te pravzaprav nič ne more ustaviti

Naloga predsednika je, da združuje in povezuje

V nadaljevanju je dodal, da je funkcija predsednika zelo osebna funkcija in jo vsak zaznamuje s svojim načinom dela in razmišljanja. Po njegovi oceni je aktualni predsednik Borut Pahor opravil izjemno delo. »Vsakemu državljanu in državljanki, tudi meni, ki so mi blizu drugačne vrednote in sem iz drugačne politične provenience, je dal občutek, da je moj predsednik. Zdi se mi, da je to naloga predsednika, da združuje in povezuje. Vsakemu državljanu ali državljanki mora predsednik dati občutek, da je njihov predsednik. To je predsedniku Pahorju dobro uspelo in za to se mu tudi zelo zahvaljujem,« je poudaril Janez Cigler Kralj.

Na vprašanje, kako bi kot predsednik republike ravnal v primeru zapleta z veleposlanikom Slovenije v ZDA Tonetom Kajzerjem,  je dejal, da je ob odločitvi za odpoklic veleposlanika potrebno poznati vse strani zgodbe in je treba zadeve temeljito preučiti. »Gotovo bo predsednik, tako bi vsaj jaz naredil, skupaj s sodelavci in svetovalci dobro in podrobno preveril dejstva, preden bi se odločil glede morebitnega odpoklica veleposlanika v takšni situaciji,« je še pripomnil.