Vprašanje predsedniku vlade: Ali boste podprli zakonske predloge NSi za pregon bančnega kriminala?

DELI:
15.11.2016, NSi

Fotografija: Državni zbor

»V NSi smo pripravili paket zakonov za pregon bančnega kriminala. Z novelo Zakona o bančništvu predlagamo uvedbo kriterija, ki bi osebam, ki so v bankah odgovorne za nadpovprečni delež slabih kreditov onemogočili zasedanje pozicij v bančnih upravah in nadzornih svetih,« je podpredsednik NSi Jožef Horvat v poslanskem vprašanju na redni novembrski seji Državnega zbora predsedniku vlade pojasnil predlog NSi, da se Slovenija končno bolj učinkovito spoprime z bančnim kriminalom.

Kot je dejal Horvat bodo decembra minila že tri leta, odkar so Slovenke in Slovenci rešili banke z več kot 3 milijardami evrov in minilo bo že več kot tri leta od začetka intenzivnega preiskovanja bančnega kriminala. »Dejstvo je, da so bile slovenske banke na robu propada zaradi kriminalnih dejanj nekdanjih vodstev v slovenskih bankah. In dejstvo je tudi to, da v vsaki normalni državi tisti, ki krade tudi kazensko odgovarja. Spoštovani predsednik Vlade, ni pa normalno ,da naš sodni sistem že več kot tri leta preiskujejo največja kriminalna dejanja v bančništvu, epiloga pa še vedno ni. Ni normalno, da se tožilci dopoldan ukvarjajo s civilnimi tožbami, popoldan pa s hudimi primeri bančnega kriminala. In ni normalno, da specializiranim državnim tožilcem ni omogočena specializacija za točno določeno področje. In ni normalno, da sta minili že dve leti vašega mandata, gospod predsednik, medtem ko vaša vlada ni storila nič na tem izjemno občutljivem organizacijskem področju tožilstva,« je pojasnil podpredsednik NSi in dodal:

»Spoštovani predsednik Vlade, politična stabilnost je sicer predpogoj za uspešno državo, politična stabilnost pa nikakor ni zadostni pogoj za to, da bi ljudje spet verjeli in zaupali v politiko in naše delo. Ljudje od politike zahtevajo ukrepe, saj si želijo, da bi bila naša domovina pravična, in kriminalci ne bi svobodno igrali košarke, ampak bi za svoja dejanja odgovarjali. Na tem mestu želim poudariti, da se Nova Slovenija ne želi vpletati v vsebinsko delo tožilcev in sodnikov, želimo pa tožilcem in sodnikom z zakonodajnim okvirom pomagati pri organizaciji, predvsem pa učinkovitosti njihovega dela.«

Povedal je tudi, da je NSi poleg novele zakona o bančništvu v parlamentarno proceduro vložila tudi novelo zakona državnem tožilstvu, kjer se predlaga ustanovitev specializiranega oddelka za pregon bančnega kriminala v okviru specializiranega državnega tožilstva ter njihovo kadrovsko okrepitev ter novelo zakona o sodiščih, kjer v NSi predlagamo ustanovitev posebnih sodnih oddelkov za obravnavo bančne kriminalitete.

Kaj je predsednik vlade, na vprašanje, ali bo vlada podprla katero od rešitev iz omenjenega paketa zakonov za pregon bančnega kriminala, odgovoril Jožefu Horvatu, si lahko preberete TUKAJ.