Vodstvo NSi z združenji in sindikati v zdravstvu o reformi NSi: Največ bi pridobili državljani

DELITE TA
PRISPEVEK
09.02.2016, NSi

IMG_1163Predsednica NSi Ljudmila Novak, vodja PS NSi mag. Matej Tonin in poslanec NSi ter podpredsednik Odbora DZ za zdravstvo Jernej Vrtovec, so se danes sestali z vodstvi Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, Lekarniško zbornico Slovenije in Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije, in sicer na temo ukrepov za prenovo zdravstva, ki jih je NSi pred kratkim razkrila javnosti.

V nadaljevanju pošiljamo naslednje izjave za javnost:

Jernej Vrtovec (NSi): Pripravljeni smo se pogovarjati o tej problematiki zdravstvenega sistema, bistveno pa je, da se ustvari večja konkurenčnost, tako med zavarovalnicami kot med izvajalci zdravstvenih storitev. S slednjim bi namreč največ pridobili državljani. Ljudje bodo imeli za svoj lasten denar možnost izbire, kje se bodo zdravili. Boj za pacienta bi izključno izboljšal zdravstvene storitve. Osnovno vodilo NSi je, da je v središču državljan. NSi je pripravljena narediti dva koraka nazaj, da pride zdravstveni sistem tri korake naprej.

Jelka Mlakar, Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije: Veseli me, da imamo dialog. To je izjemno pomembno, saj je to nekaj, kar smo več let pogrešali. Zagotovo na splošni ravni lahko povem, da izjemno podpiram vse predloge in koncept celotne reforme zdravstva. Nesporno pa je, da je hudič v detajlih. Dokler košarica pravic ni zelo jasno definirana in dokler način, kako bi se finančna plat zgodbe odvijala skozi več zavarovalnic, ni povsem jasen, stojimo na tem, da bi morale vse stranke imeti na prvem mestu interes državljanov, kar bomo zdravstveni delavci tudi zagotavljali.

Miran Golub, Lekarniška zbornica Slovenije: Predlog sistema NSi je narejen tako, da sistem zavarovanja obrne na glavo. Najprej je treba spremeniti miselnost ljudi, potem pa bi bila takšna reforma možna. Strinjamo se s preoblikovanjem izvajalcev iz javnih zavodov v neke druge pravne oblike, ki poslujejo po zakonu o gospodarskih družbah, s čimer bi se povečala odgovornost.

Metod Mezek, Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije: Vidimo, da se NSi trudi za bolj učinkovit zdravstveni sistem. So pa določena razhajanja, zlasti glede zasebnega in koncesijskega zdravstva, na področju organizacije sistema kot takšnega, vendar ključno je to, da so spremembe potrebne, in da moramo pri učinkovitosti zdravstvenih zavodov spremembe podpreti, določene pomisleke pa imamo pri zasebnem oziroma koncesijskem zdravstvu.

Celoten dokument z izhodišči NSi za boljše zdravstvo si lahko pogledate TUKAJ.