Vodstvo NSi z vodstvom Zdravniške zbornice Slovenije: Ukrepi NSi gredo v pravo smer

DELI:
22.01.2016, NSi

IMG_0794Predsednica NSi Ljudmila Novak, predsednik Sveta NSi Matjaž Trontelj in poslanec NSi ter podpredsednik Odbora DZ za zdravstvo Jernej Vrtovec, so se danes sestali z vodstvom Zdravniške zbornice Slovenije, ki jo vodi dr. med. Andrej Možina, in sicer na temo ukrepov za prenovo zdravstva, ki jih je NSi pred kratkim razkrila javnosti.

V nadaljevanju objavljamo naslednji izjavi za javnost:

Jernej Vrtovec (NSi): NSi je pripravila izhodišča za zdravstveno reformo, ki jih je dala v javno razpravo. Zdravstveni sistem je v slabem stanju, potrebujemo hitre in učinkovite ukrepe, ki jih NSi ima. Ne moremo več čakati na vlado, zato smo se odločili, da sami prevzamemo odgovornost in pripravimo omenjena izhodišča. Z današnjim srečanjem z Zdravniško zbornice Slovenije smo začeli krog dvostranskih pogovorov, ki jih bomo nadaljevali tudi v prihodnjem mesecu. Sledili bodo pogovori z vsemi sindikati, združenji in ostalimi deležniki v slovenskem zdravstvenem sistemu. Pogovor z Zdravniško zbornico Slovenije je bil konstruktiven. Zadovoljni smo, ker je Zdravniška zbornica Slovenije naša izhodišča jasno in odkrito podprla. Tako v NSi kot v Zdravniški zbornici Slovenije si na podlagi strokovnih argumentov, ki smo jih zapisali v naša izhodišča, želimo človeka vreden zdravstveni sistem.

Andrej Možina, dr. med., predsednik Zdravniške zbornice Slovenije: To, kar smo se danes pogovarjali, je prihodnost slovenskega zdravstva. Spregovorili smo predvsem o dokumentu NSi, ki v strateškem smislu nakazuje reformo slovenskega zdravstva. Zdravniška zbornica Slovenije podpira strateške odločitve NSi. Njihovi pogledi so izrazito usmerjeni po zgledu evropskih držav, zato je ta dokument deležen naše polne podpore. Je pa res, da zaznavamo precej možnosti za nadgrajevanje, kako strateške misli in usmeritve NSi realizirati in implementirati v reformo slovenskega zdravstva. Pogovarjali smo se o tem, da se vse reforme in iniciative na tem področju nadaljujejo na način iskanja čim širšega imenovalca. Nekaj stvari je sicer treba še prediskutirati, da bomo čim bližje nacionalnemu konsenzu. Zelo pomembno je, da bi zdravstvena tema morala seči izven koalicijskih okvirjev, torej tudi do opozicije. To je prava pot reforme, podobno kot je to Slovenija zmogla pri fiskalnem pravilu. Zdravstvo je tako občutljiva tema, da kdor nima dobrih namenov, zelo hitro spregovori na podlagi populizma, s čimer pa se zdravstvena reforma zaustavi. Želimo imeti dobro zdravstvo, ki bo po meri ljudi in realno dosegljivo, k čemur stremi tudi strateški dokument NSi.

Celoten dokument z ukrepi NSi za prenovo zdravstva si lahko preberete TUKAJ.