Vodstvo NSi na obisku v Beli krajini

DELI:
12.10.2016, NSi

bela_krajina10Vodstvo NSi in poslanska skupina NSi sta v ponedeljek obiskala Belo krajino. Namen obiska je bil, da bi iz prve roke izvedeli ali se je gospodarska in socialna situacija od leta 2012, ko je bila NSi v tej regiji nazadnje na delovnem obisku, kaj izboljšala. Lahko ugotovimo, da glavni problem ostaja enak – Belokranjce še vedno najbolj moti slaba prometna povezava do Ljubljane in ostalih delov Slovenije, ki slabi zlasti turistični in gospodarski potencial. Tretja razvojna tako še vedno ostaja neuresničen projekt, gospodarski razcvet pa onemogoča tudi šibko električno omrežje. Posledično predvsem mladi ljudje iščejo priložnosti drugod in se selijo v druge dele države ali tudi v tujino.

Naš obisk smo pričeli v vasi Maline na južni strani Gorjancev, kjer nas je gostoljubno sprejel gospodar družinske kmetije Pecel Peter Malenšek. Na kmetiji s 60 hektari zemlje se že dolga leta ponašajo z oznako EKO, ukvarjajo pa se tako z vzrejo govedi, drobnice, konjev in prašičev, kot tudi s poljedelstvom, sadjarstvom in vinogradništvom. Delovni obisk smo nadaljevali pri podjetju Izkopi Požek, ki se ukvarja z izkopi in gradbeništvom, nedavno pa so odprli tudi trgovino z izdelki za dom, vrt in kmetijsko proizvodnjo. Iz Semiča nas je pot vodila v Črnomelj, kjer smo se srečali s predstavniki dekanije Črnomelj in župnijsko Karitas v Črnomlju, ki so nam predstavili predvsem socialno plat življenja v Beli krajini. V družinskem podjetju Aviko so nam predstavili proizvodnjo kovinskih izdelkov za različne partnerje v tujini in izpostavili pomembnost čezmejnega sodelovanja in kvalitete, ki jo v Sloveniji lahko zagotovimo.

V popoldanskem delu obiska smo obiskali še dve kmetiji – ekološko kmetijo Trdič v Krasincu, ki se ukvarja zlasti s prirejo živali za zakol in prodajo mesa, znani pa so tudi po hišni specialiteti – ajdovi potici, in kmetijo Cerar v Dragatušu. Da turizem lahko obstaja tudi na zelo visokem nivoju, smo se lahko prepričali v podjetju Malerič, kjer nudijo t. i. glamping oz. glamurozni camping, kjer si gostje lahko naberejo moči v inovativno oblikovanih luksuznih hiškah in ekološkem bazenu. Pred večernim srečanjem Blizu ljudem v Črnomlju, ki je minilo v zelo prijetnem vzdušju v pogovoru z Belokranjci, se je delegacija NSi sestala tudi s predstavniki območne obrtno podjetniške zbornice Črnomelj, ki so predstavili gospodarsko situacijo v Beli krajini.

Fotogalerijo z obiska si lahko ogledate TUKAJ.