Vodstvo NSi na delovnem obisku v Ljubljani

DELI:
05.04.2016, NSi

NSI_OZSVodstvo NSi na čelu s predsednico NSi Ljudmilo Novak in vodjo poslanske skupine Matejem Toninom je aprilski delovni obisk namenilo Ljubljani, kjer se je želelo seznaniti z gospodarsko situacijo ter tudi glavnimi problemi, s katerimi se soočajo prebivalci slovenskega glavnega mesta.

Prvi postanek je bil v Šentvidu v Zavodu sv. Stanislava in osnovni šoli Alojzija Šuštarja, kjer je bila izpostavljena zlasti problematika financiranja zasebnih šol in neuresničevanje odločbe ustavnega sodišča, ki je presodilo, da morajo biti zasebne šole z javno veljavnim programom obravnavane enako kot javne šole. Nato je bil na vrsti obisk ekološke kmetije Pr´Konc v Klečah. Gospodar kmetije nam je predstavil glavne dejavnosti na kmetiji in opozoril na težave, ki so jih prinesle davčne blagajne, hkrati pa je dodal, da je v slovenskem kmetijstvu nasploh problem pravne prenormirnosti in obsežne birokracije, ki kroji kmečki vsakdan.

Vodstvo NSi se je ustavilo tudi v Črnučah, kjer se je srečalo s predstavniki Župnijske Karitas in si ogledalo vrtni center Pro Horto Strgar in Vulkanizerstvo Grošelj. V obeh podjetjih smo se lahko prepričali, da samostojna podjetniška pot dandanes ni lahka in da se je potrebno soočati tako z domačo kot tudi mednarodno konkurenco. Vodilni v podjetnih so izpostavili, da je Slovenija podjetnike in podjetništvo še vedno preveč duši s predpisi in visokimi davki.

Popoldanski del obiska je bil namenjen srečanju z vodstvom Mestne občine Ljubljana in županom Zoranom Jankovićem. V pogovoru so sodelujoči med drugim spregovorili stanju gospodarstva v Sloveniji in o razmerju države do občin. Glede slednjega so predstavniki NSi dejali, da bi morala biti povprečnina za občine višja, saj morajo občine izpolnjevati svoje zakonske obveznosti in prav je, da jih država korektno financira.

Stanje gospodarstva, podjetništva in obrtništva so bile prevladujoče teme tudi na obisku Območne obrtne zbornice Vič. Njen predsednik Jernej Dolinar je bil zelo kritičen do posluha vlade do njihovih predlogov, s katerimi želijo podjetnike razbremeniti prekomernih davčnih in birokratskih ovir, ki zavirajo razvoj svobodne podjetniške iniciative.

Zaključek obiska Ljubljane je bil namenjen srečanju Blizu ljudem, ki se ga je udeležilo veliko članov in simpatizerjev NSi iz Ljubljane in njene okolice. Predsednica NSi Ljudmila Novak in poslanci so na srečanju komentirali aktualno politično dogajanje in predstavili glavne zakonodajne pobude NSi, v zaključku srečanja pa so bili tudi na voljo za vprašanja iz občinstva.