Vodstvo NSi na delovnem obisku na Severnem Primorskem ogorčeno nad birokracijo v kmetijstvu

DELI:
11.05.2016, NSi

obisk-primorskaVodstvo in poslanska skupina NSi sta bili na delovnem obisku na Severnem Primorskem. Obisk je bil namenjen seznanitvi z razmerami na Goriškem, zlasti v živilsko-predelovalni industriji in turizmu. Kmetje so vodstvu NSi izrazili željo, da bi jim bil omogočen najem obdelovalnih površin, kar je vodja PS NSi mag. Matej Tonin v izjavi za medije podprl in napovedal nujno sejo odbora DZ za kmetijstvo.

Pri obisku podjetja Mlinotest v Ajdovščini je vodstvo NSi spoznalo “tipične razsežnosti poskusov tajkunskih prevzemov podjetij”, je v izjavi novinarjem v Šempetru pri Gorici dejal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Po njegovih besedah so spoznali, kaj za neko uspešno podjetje pomeni, če ga na kredit kupujejo ljudje brez denarja. Pri obisku podjetja Mlinotest v Ajdovščini so spoznali “tipične razsežnosti poskusov tajkunskih prevzemov podjetij”, je v izjavi novinarjem v Šempetru pri Gorici dejal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Po njegovih besedah so spoznali, kaj za neko uspešno podjetje pomeni, če ga na kredit kupujejo ljudje brez denarja.

Vodstvo NSi je med drugim obiskalo tudi Varstveno delovni center v Vipavi, kjer se je seznanilo s problematiko delovanja javnih zavodov, zatem pa se je odpravilo na obisk Vrtnarije Čebron, ki že več desetletij samostojno prideluje zelenjavo, pri čemer ima lastno verigo trgovin. V Brdih se je vodstvo NSi srečalo tudi z županom Brd Francem Mužičem, kjer je pogovor tekel o aktualnih turističnih težavah in priložnostih. Sledil je obisk Vinske kleti Goriška Brda in srečanje z direktorjem Silvanom Peršoljo. V zadnjem delu obiska se je vodstvo NSi mudilo tudi na srečanju s predstavniki prosvetnega društva Soča Kanal.

Kot je v izjavi za medije dejal vodja PS NSi Matej Tonin, NSi obžaluje, da država zapleta birokracijo, namesto da bi se ljudje ukvarjali s tem, kako bodo svoje izdelke uspešno prodali. “Več kot bodo prodali, več bo dobila država preko davkov. Več bodo lahko tudi zaposlovali,” je poudaril. Vsak zaposleni je po njegovih besedah dvakratna korist za državo – plačuje prispevke v blagajne, hkrati pa zanj ni treba plačevati socialnih prispevkov. V NSi smo prepričani, da je treba precej poenostaviti birokratske postopke prenesti tudi v parlamentarne dvorane.

Kmete poleg tega po besedah Tonina najbolj zanima, kako priti do obdelovalne površine. Kmetje, s katerimi so se pogovarjali, so zlasti izpostavljali, da je treba slovensko zemljo dati Slovencem, “in to tistim, ki jo obdelujejo, ne špekulantom”, je povedal novinarjem.

V NSi smo se tako dogovorili, da bomo v prihodnjih tednih sklicali nujno sejo parlamentarnega odbora za kmetijstvo. Na njej bomo izpostavili vprašanje, kako tistim, ki bi želeli obdelovati zemljo, omogočiti najem zemljišč po razumni ceni.

Celotno fotogalerijo obiska si lahko pogledate na uradni Facebook strani oziroma na tej POVEZAVI.