Vlada želi na nedopusten način kaznovati vse uporabnike mopedov

DELI:
26.07.2016, NSi

MatejTonin_MT_sejaDZjunij_2016“Vladni predlog dodatno birokratizira stvari, ker zahteva registrsko tablico. Za registrsko tablico pa moraš kolo z motorjem odpeljati na tehnični pregled, da ga pregledajo in obenem opraviti vse postopke, ki sledijo. Naš predlog spremembe zakona je zahteval zgolj identifikacijsko tablico, kar pomeni, da bi zgolj papir, ki potrjuje, da si lastnik vozila, odnesel na upravno enoto, tam bi ti izdali identifikacijsko tablico in to tablico bi zaradi varnosti namestili na motor,” je v oddaji 24ur zvečer na Pop TV dejal vodja PS NSi Matej Tonin.

Državni zbor se je namreč na julijski seji seznanil s koncem zakonodajnega postopka za novelo zakona o pravilih cestnega prometa, ki smo jo predlagali v NSi in se nanaša na identifikacijo koles z motorjem, ki lahko peljejo največ 25 kilometrov na uro. V NSi smo razočarani, da je koalicija odrekla podporo našemu predlogu, medtem ko so v SMC predlagali svojo novelo, ki jo je vlada na svoji seji tudi potrdila.

“Želim poudariti, da je naš predlog podprla celo stroka, podprl ga je državni svet, podprl ga je parlament v prvi obravnavi, vlada pa s tem svojim predlogom kaznuje vse. Dejstvo je, da je tudi zaradi tega nastal naš predlog, ker se dogajajo kršitve, ker mladi vzamejo iz teh motorjev blokade in gredo več kot 25 km/h, ampak vlada z zdajšnjim predlogom kaznuje vse. Mi smo zgolj uvajali ali pa predlagali uvedbo identifikacijskih tablic, ki bi bile mnogo cenejše in tudi ne tako zbirokratizirane,” je v oddaji na Pop TV še poudaril Tonin.

“Bistvo teh identifikacijskih tablic je to, da bi lahko policisti dejansko ulovili kršitelje, ker danes, če nekega kršitelja ne ujamejo na licu mesta, praktično zoper njega ne morejo ukrepati in potem so kaznovani vsi, ki ta vozila primerno uporabljajo in ne gredo več kot 25 km/h,” je še poudaril vodja PS NSi.