Vladna koalicija zavrnila možnost, da bi starši v primeru smrti soodločali o posvojiteljih svojih otrok

DELI:
27.10.2016, NSi
ivadimic_seja_odbora_za_delodzokt_2016_zejavec

Fotografija: Državni zbor/Žejavec

»Družina je središče in temelj naše družbe, zato jo je potrebno še posebej varovati,« je ob predstaviti zakonske rešitve, ki staršem v primeru smrti omogoča, da določijo posvojitelje svojih otrok dejala Iva Dimic.

Podpredsednica NSi je na parlamentarnem odboru za delo družino in socialne zadeve predstavila ključni rešitvi, ki jih Slovenija v tem trenutku v svoji zakonodaji nima. NSi je predlagala, da bi stari starši imeli pravico, da pridobijo oz. izvršujejo roditeljsko pravico v odnosu do vnukov v primeru, ko starši teh otrok niso več živi ali je obema staršema odvzeta roditeljska pravica.

Prav tako pa bi zakon dal možnost, da starši z notarskim zapisom ali v veljavni oporoki izrazijo svojo voljo glede posvojitve, izvrševanja roditeljske pravice ali skrbništva svojih otrok v primeru smrti obeh staršev. »Naš predlog tudi ne uvaja avtomatizma pri dodelitvi otrok v skrbništvo, ampak se izjava staršev upošteva v postopku, ki ga vodi CSD. V NSi predlagamo, da se staršem in starim staršem omogoči možnost, da so stranke v postopku odločanja o skrbništvu otrok v primeru smrti obeh staršev,« je temelji cilj zakona pojasnila Dimiceva.

Na seji odbora je v razpravah koalicijskih poslancev prišlo do precejšnjega nezadovoljstva s predlogom NSi, zato je Iva Dimic dejala: »Glede na konstruktivno, kvalitetno predhodno razpravo s poslansko skupino SMC, smo pričakovali amandmaje na zakon, ne pa napada na seji odbora.«

Končno glasovanje 11 : 3 proti predlogu NSi je pokazalo, da se je koalicija odločila, da bo pri posvajanju otrok žal še naprej tolerirala pravno praznino in starše ter stare starše otrok izključila iz morebitnega procesa o določanju skrbništva nad otroki.

Celoten predlog novele ZZZDR s podrobnejšo obrazložitvijo rešitev NSi je na voljo TUKAJ.