Vladna davčna reforma je pripravljena slabo in ne rešuje bistvenih problemov

DELI:
15.09.2016, NSi

tonin_horvat_rebercTo je glavno sporočilo današnje novinarske konference, kjer so vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, podpredsednik NSi Jožef Horvat in predsednik Gospodarskega kluba NSi Pavel Reberc predstavili stališče NSi do predlogov vlade, ki bodo jutri obravnavani v Državnem zboru.

Kot je uvodoma dejal Tonin, pri zakonu o davčnem postopku NSi nima težav, ker poenostavlja davčne postopke in uvaja predhodno izpolnjen obračun prispevkov. »Zakonu o dohodnini pa ne bomo nasprotovali, a ga tudi podprli ne bomo. Menimo namreč, da je bil pri tem zakonu spregledan zlasti tisti del prebivalcev z nižjimi prihodki in tudi razvojni inženirji z nekoliko višjimi plačami,« je pojasnil Tonin.

Vodja poslanske skupine NSi je tudi opozoril, da v NSi nasprotujemo noveli zakona o davku na dohodke pravnih oseb, saj s povečanjem davčne stopnje s 17 na 19 odstotkov obremenjuje gospodarstvo za dodatnih 60 milijonov evrov ter dodal, da gre davčna reforma vlade popolnoma v napačno smer. »Država bi namesto mini davčne reforme lahko pripravila celostno davčno reformo, ki bi vključevala tudi nujne ukrepe na drugih področjih,« je še povedal Tonin. Opozoril pa je tudi na dodatno zaposlovanje Cerarjeve vlade v javnem sektorju, kar prav tako pomeni dodatnih 70 milijonov evrov dodatne finančne obremenitve, ki bo prevaljena na gospodarstvo. V zaključku je še dejal, da NSi od vlade pričakuje resne in realne predloge, ki bi davke močneje znižali in ne bi razbremenili le izbrancev. Navedel je, da NSi rešitev vidi predvsem v zmanjševanju zaposlenih v javni upravi, poenostavitivi birokratskega sistema in bolj smotrni porabi 800 milijonov evrov subvencij, ki so brez pravega učinka.

Jožef Horvat: Pri predlogu vlade gre le za prekladanje davčnih bremen

»Gospodarstvo od vladne reforme ne bo imelo nič oz. bo še bolj obremenjeno,« pa je o vladnih predlogih dejal podpredsednik NSi Jožef Horvat in dodal, da je večanje davčne stopnje na dohodek pravnih oseb za NSi nesprejemljivo. Prav tako je izrazil nasprotovanje spremembi dohodninske lestvice, kjer po besedah Horvata z vladnim predlogom največ pridobijo dobro plačani državni birokrati. »To pa so ravno volivci sedanje vladne koalicije,« je dejal podpredsednik NSi.

Horvat je še opozoril, da nenehno spreminjanje davčne zakonodaje vodi v nestabilno davčno okolje, ki ni v korist tako domačih kot tujih vlagateljev in podjetij. »Nekdo, ki želi investirati v posel, želi vnaprej izračunati, kakšne davke bo moral plačati. Če se ob tem davčna politika zelo hitro spreminja, pa je to skoraj nemogoče storiti,« je pojasnil. Izpostavil je tudi problematično vladno razumevanje nagrajevanja zaposlenih, kjer želi vlada prisiliti podjetja, da svoje delavce za delovno uspešnost nagradi vse enako.

Pavel Reberc: Dva odstotka dobička naj podjetja izplačajo svojim zaposlenim

Predsednik gospodarskega kluba Pavel Reberc je dejal, da predlagana sprememba zakona od dobička pravnih oseb ne rešuje bistvene težave, saj bi večji delež dodatno pobranega davka pravzaprav usmerili v bonus pri dohodnini, ki bi ga bili deležni predvsem državni uradniki, kar pomeni, da je reforma brez pravega učinka.

Kot možno rešitev je navedel sistem, kjer bi delodajalec lahko dva odstotka svojega dobička po svoji presoji izplača svojim zaposlenim, ta nagrada pa naj bo obdavčena po isti stopnji kot velja za kapitalske dobičke. »To pomeni, da bi dobiček, ki je bil ustvarjen v gospodarstvu, tudi pustili gospodarstvu oz. delavcem,« je še pojasnil Reberc.