Vlada ustanavlja podeželske občine in jim daje status drugorazrednih občin

DELI:
16.11.2017, NSi

Poslanec NSi Jožef Horvat je ob obravnavi predloga zakona o financiranju občin napovedal, da bo NSi glasovala proti predlogu. »To je neverjetno! Ta zakon ni usklajen z nobeno od reprezentativnih organizacij oziroma skupnosti oziroma združenj slovenskih občin. Neverjetno je, da nimamo ministra za lokalno samoupravo, imamo pa ministra proti lokalni samoupravi, ki s tem zakonom dejansko postavlja podeželske občine in jim daje status drugorazredne občine,« je opozoril Jožef Horvat.

Izpostavil je problem centralizacije države, ki jo še spodbuja ta zakon. »Država se centralizira. Zgleda, da Slovenija postaja samo Ljubljana z okolico. Zdaj gre samo za vprašanje ali bomo tukaj odločali tako kot je prav ali pa tako kot je koalicijsko. Dokler se ne boste zavedali, da je Slovenija tudi tam, na skrajnem vzhodu, zahodu, na jugu in severu, do takrat v tej Sloveniji ni dobre perspektive,« je bil jasen podpredsednik NSi.

Predlog ne rešuje konkretnih problemov občin

Predsednica NSi Ljudmila Novak je povedala, da zakona ne bo podprla, ker ne rešuje bistvenih problemov, s katerimi se srečujejo občine. »Namesto, da bi s tem zakonom reševali konkretne probleme, ki jih imajo občine, in pri tem prisluhnila Združenju občin, uvaja neke spremembe, s katerimi nihče ni zadovoljen in niso življenjske,« je prepričana Ljudmila Novak.

Izpostavila je mnenje, da so prav občine tiste, ki rešujejo konkretne probleme ljudi. »Pri tem ne sme biti razlike med večjo in tistimi majhnimi občinami. Vedno trdim, da je prav to, da smo dobili veliko občin, ki pokrivajo celotno območje Slovenije, da je to najbolj enakomeren razvoj Slovenije. Vedno znova poslušam župane, ki pravijo, da so ministrstva neodzivna, na občinske prostorske načrte čakamo deset let,« je predsednica NSi izpostavila primere administrativnih ovir in dodala: »Ali ste zmanjšali administrativne postopke? Ali ste zmanjšali naloge, ki jih imajo občine, ker se kopiči administracija? Vseh teh problemov ta zakon ne rešuje, zato bom glasovala proti.«