Več kot 130 mladih na kongresu Mlade Slovenije izvolilo novo vodstvo

DELI:
03.04.2017, NSi

V Bernardinu je potekal 17. redni kongres Mlade Slovenije, podmladka Nove Slovenije. Kongresa se je udeležilo več kot 130 mladih članic in članov.

Na njem so v Mladi Sloveniji izvolili nove vodstvo, ki bo podmladek vodilo v naslednjih dveh letih, ter v resoluciji, glavnem vsebinskem poudarku kongresa, zavrnili politike, ki v Slovenije mlade tretirajo, kot da niso sposobni sami poskrbeti zase. V resoluciji »Ne se hecat z nami«, ki so jo sprejemali na kongresu, mladi zavračajo model urejanja družbe na način, da mladi le čakajo na državne transferje in so tako manj zainteresirani za samoiniciativo in razvoj lastnih talentov.

Od vlade z resolucijo zahtevajo, da zmanjša visoke davčne obremenitve, da tako gospodarstvu možnost da zacveti, mladim pa možnost za delo. Mladi so prepričani, da dobrega delovnega okolja ne bo brez poenostavitve administrativnih ovir, zmanjšanja javnega dolga in dokončanja privatizacije.

Podmladek ima novega predsednika Matjaža Kosija

Dosedanji predsednik Federico V. Potočnik, ki je podmladek vodil v zadnjih dveh letih, je v svojem kongresnem govoru poudaril, da je MSi naredila velike spremembe v času, ki za mladinske organizacije ni rožen. »Zakaj ste danes tukaj? Zakaj sedite tukaj v soboto in se ukvarjate s tem? Samo zaradi kopanja?« je zbodel zbrane člane in delegate. »Po vsem tem kar se v nas investira, od tega kongresa do vseh aktivnosti, šolanja, delavnic, mi ne moremo biti nule, nimamo pravice biti nule«, je dodal in pokazal na fokus izobraževanja v svojem dvoletnem mandatu.

Za konec je poslal še sporočilo novi ekipi in delegatom: »Kaj vas premakne v življenju? Kaj je vaša strast? Pojdite za tem, razvijte svoje talente, uživajte na poti in postanite najboljši kar ste lahko.«

Nato so seldile volitve vseh glavnih organov podmladka. Nov predsednik Mlade Slovenije je kot edini kandidat postal Matjaž Kosi. Na mestu predsednika je po dveh letih zamenjal Federica V. Potočnika. Na mesti podpredsednika sta bila izvoljena Tadeja Šuštar in Matej Hrast, na mesto generalne sekretarke pa Barbara Medic.

Novi predsednik MSi Matjaž Kosi

Matjža Kosi je v svojem kongresnem govoru sporočil, kje vidi podmladek NSi v naslednjih dveh letih vidi. »Naš namen je, da “ne proizvajamo” le poslancev in bodočih predsednikov, temveč mlade vzpodbudimo, da s pomočjo miselnosti krščanske demokracije najdejo svoj smisel v odraslem svetu.” Želi si povezovalnega delovanja vseh članov, podmladek pa bi rad videl kot homogeno celoto. “Le na tak način bomo v naših članih vzpodbudili ustvarjalnost in participacijo, Sloveniji pa s tem dali to, kar najbolj potrebuje.”

Predsednica Ljudmila Novak: Še naprej se izpopolnjujte

Glavni gost kongresa je bil red. prof. dr. Bogomil Ferfila, ki je spregovoril o aktualnih izzivih v svetu, vključno z dogajanjem v zvezi z ameriškim predsednikom Donaldom J. Trumpom.

Mlade je obiskala in pozdravila tudi predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak. Ta je mladim na srce položila misel, da »je politična izobrazba veliko, a ni dovolj, potrebno je napredovati tudi kot človek.« Dala nam je vzpodbudo, da se izpopolnjujemo. »Izobražujte se in naj vam to znanje pomaga, da vas ne bo strah izzivov, ampak jih boste uporabili še za večjo ustvarjalnost.«

Poleg predsednice sta kongres pozdravila tudi poslanca NSi Jernej Vrtovec in Iva Dimic.  Poslanec NSi Jernej Vrtovec je mladim na srce položil, naj bodo odgovorni za državo, ter da se zanjo borijo, saj potrebujemo pravično domovino, ukrepe za boljše gospodarstvo in varnost. “Vaša prednost je, da ste mladi. Bodite ambiciozni,” je poudaril Jernej Vrtovec, Iva Dimic pa je dejala, da jo veseli, da vidi polno dvorano mladih in ve, da boste šli v pravo smer.”

Na kongres je prišel tudi evropski poslanec Nove Slovenije Lojze Peterle, ki je mladim predal sporočilo: “Sanjajte o nemogočem, da boste naredili te stvari mogoče!” ter glavni tajnik stranke Robert Ilc, ki je v nagovoru dejal: “Mladi so prihodnost stranke in mi imamo te prihodnosti veliko. Več kot kdorkoli drug!”

Sestava novih organov MSi, ki jih je izvolil 17. kongres Mlade Slovenije:

Predsednik: Matjaž Kosi

Podpredsednik: Matej Hrast

Podpredsednica: Tadeja Šuštar

Generalna sekretarka: Barbara Medic

Izvršilni odbor: Miha Žižek, Miha Horvat, Valentina Dimic, Maja Šturbej, Mitja Slavinec, Katja Berk Bevc, Bojana Petković, Janez Črešnar, Aleksandar Dončev, Aljaž Plevnik.

Nadzorni odbor: Lenart Rutar, Luka Čukajne, Janez Strajnar.

Častno razsodišče: Marjeta Rutar, Jani Vaupotič, Tadej Murko.