NSi v Državni zbor vložila paket zakonov za pregon bančnega kriminala

DELI:
16.11.2016, NSi

Horvat_VrtovecPodpredsednik NSi Jožef Horvat in poslanec NSi Jernej Vrtovec sta na novinarski konferenci predstavila paket zakonov za pregon bančnega kriminala, ki ga je poslanska skupina NSi vložila v parlamentarno proceduro.

Zakonski predlogi NSi predvidevajo zaostritev pogojev za vstop v uprave in nadzorne svete bank za tiste osebe, ki so bile v preteklosti soodgovorne za visok delež danih slabih kreditov. Poleg tega v NSi predlagamo odprtje novih oddelkov sodišč, ki bi se ukvarjala le z bančnim kriminalom, kar bi prispevalo k večji učinkovitosti pregona bančnega kriminala, hkrati pa bi se na Specializiranem državnem tožilstvu lahko oblikovala posebna skupina tožilcev za pregon bančnega kriminala.

Poslanca Nsi Jernej Vrtovec in Jožef Horvat sta na današnji novinarski konferenci spomnila, da bo decembra minilo tri leta od sanacije bančne luknje. “Po treh letih še noben primer ni doživel epiloga. Še več, sodišče pravzaprav nobenega primera s področja bančne kriminalitete ne obravnava,” je dejal Horvat poudaril, da se NSi sicer ne želi vpletati v delo tožilstva in sodišč, vendar želi pripomoči k lažji identifikaciji bančnih kriminalcev in boljši organiziranosti sodišč in tožilstev.

Poslanci NSi bomo te predloge naslovili tudi na pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča in ga prosili za sestanek. “V NSi smo pripravljeni tudi kje popustiti, da bodo odgovorni odgovarjali za nastalo bančno luknjo,” je dodal Vrtovec.