V NSi smo predlagali spremembe zakona, ki bi rešil stiske samozaposlenih

DELI:
22.11.2017, NSi

»Kot lahko vidite, NSi prinaša praktične rešitve, ki pomenijo izboljšave. Tokrat imamo na dnevnem redu Zakon o delovnih razmerjih, ki samozaposlenim prinaša pomembno novost,« je ob predlogu NSi povedal Matej Tonin.

S predlogom se nič ne spreminja za zaposlene

Delodajalci sedaj krijejo bolniške do 30 dni odsotnosti, po predlogu Nove Slovenije pa bi jih krili 15 dni. »Naj zelo jasno povem, da se za zaposlene delavce ne bi ničesar spremenilo, bolniške se s tem ne bi nič omejevale ali kakorkoli drugače spreminjale. Se pa spreminja, kdo je plačnik bolniške odstonosti. Po sedanji ureditvi prvih 30 dni bolniške odsotnosti plačuje delodajalec, od enaintridesetega dneva dalje pa ga plačuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije. Vse, kar mi predlagamo je, da bi zavod začel plačevati bolniške že od 16. dne dalje,« je predlog NSi povzel vodja poslanske skupine.

Naš predlog je rešitev za stiske samozaposlenih

Ob tem je izpostavil ključne razloge za spremembe. »Mislim, da bi to rešitev najbolj pozdravili predvsem samozaposleni. Predstavljajte si, da imate neko dejavnost, ki jo opravljate preko espeja, da ste zaposleni sami, da je od tega dela odvisen tudi ključen prihodek, ki ga ima vaša družina in da zbolite. 30 dni zna biti izjemno dolgih in lahko ogrozi marsikatero družino in posameznike spravi v izjemno težke situacije,« je Tonin na konkretnem primeru pokazal težke situacije samozaposlenih.

V pogovorih s strokovnjaki smo v NSi ugotovili, da je vse sezonske bolezni, prehlade, gripe, zvine, itd. možno pozdraviti v 15 delovnih dneh oziroma v treh tednih. »Če pa gre za bolezen, ki je daljša od treh tednov, je jasno, da gre za hujšo bolezen. Tukaj bi se nujno morala vključiti solidarnost, da v primeru težjih bolezni zavod prej prevzame plačevanje bolniške odsotnosti. Vsi tisti, ki pravite, da ste socialno čuteči, upam da boste prispevali k temu, da bo slovenska družba še naprej solidarna. Na takšen način bi s to našo rešitvijo predvsem prispevali k temu, da bi se tisti, ki zbolijo, lahko pozdravili in ne da številni danes delajo bolni in v težkih okoliščinah,« je pomembnost rešitev izpostavil Matej Tonin.