V NSi podpiramo razrešitev ministrice Maje Makovec Brenčič

DELI:
07.11.2016, NSi

Simbolicna_DZ_junij2016“Poslanci Nove Slovenije – krščanskih demokratov nismo glasovali za imenovanje dr. Maje Makovec Brenčič za ministrico za izobraževanje, znanost in šport. Kljub temu pa smo napovedali, da bomo podprli vse dobre predloge ministrice. Očitno je bilo, da ima dr. Maja Makovec Brenčič obilo izkušenj na vodstvenih funkcijah in tudi veliko znanja s področja izobraževanja in raziskav. Politične funkcije pa zahtevajo tudi določene veščine in kilometrino, sicer so lahko politični novinci tudi lahek plen bolj izkušenih mačkov, celo iz samih koalicijskih strank,” je v stališču PS NSi ob interpelaciji zoper ministrico dejala predsednica NSi Ljudmila Novak.

“V Sloveniji imamo sicer dobro organizirano šolstvo, zavzete vzgojitelje, učitelje, učiteljice in profesorje, premalo ali pa prepočasi pa učne načrte, učbenike in programe prilagajamo potrebam časa. Lahko rečemo, da ministrstvo, ki bi moralo določati tempo razvoju izobraževanja, znanosti in športa, žal ne sledi dovolj dogajanju na teh področjih,” meni Ljudmila Novak.

To se po besedah predsednice NSi vedno bolj kaže v nezadovoljstvu različnih skupin, ki se počutijo neslišane in zapostavljene. “Naši poslanski skupini se oglašajo nezadovoljni raziskovalci, ki kljub najboljšim referencam komaj preživijo in morajo delati več projektov hkrati. Mladi in visoko izobraženi kadri, ki so se izšolali doma in državo tudi kar nekaj stali, odhajajo v tujino, kjer imajo več možnosti za napredovanje. Pomočnice vzgojiteljic, ki opravljajo tako plemenito in pomembno delo, so javno izrazile svoj gnev, saj zaslužijo le malo nad minimalno plačo. To ni dostojno in ni pravično, predvsem pa ni normalno. Učiteljski poklic na osnovnih in srednjih šolah je zapostavljen, učitelji pa se morajo ukvarjati z birokracijo, namesto z učenci in dijaki,” je še poudarila predsednica NSi.

“Od ministrice dr. Maje Makovec Brenčič smo ob njenem imenovanju pričakovali, da bo predlagala in izpeljala sistemske rešitve na področju visokega šolstva in znanosti ter čim prej predlagala ustrezen zakon za ti dve področji. Gospodarstvo pričakuje s takšnim znanjem oborožene mlade, ki bodo lahko izpolnjevali vedno zahtevnejše naloge. Zaenkrat, po letu in pol njenega ministrovanja, se pogovarjamo šele o noveli, ki naj bi ji sledil krovni zakon. S tem ne moremo in ne smemo biti zadovoljni,” je dodala Ljudmila Novak.

“Pričakovali smo uvedbo dualnega sistema na področju poklicnega izobraževanja, saj nam teoretično znanje bolj malo koristi, če ga ne znamo prenesti tudi v prakso. Predvsem pa je pomembno, da izobražujemo za poklice, ki imajo prihodnost in jih gospodarstvo in družba potrebujeta. Realnost je takšna, da je koalicija zavrnila že tri predloge kolegov iz SDS-a, svojega pa še ni uspela pripraviti,” je dejala.

V Novi Sloveniji smo bili prepričani, da bo ministrica, ki pripada stranki s pravniki na najpomembnejših funkcijah, izpolnila vsaj odločbo Ustavnega sodišča glede stoodstotnega financiranja javno veljavnih osnovnošolskih programov, ki jih izvajajo zasebne šole. Tudi te šole obiskujejo otroci naših državljanov in davkoplačevalcev, v njih pa prav tako poučujejo naši učitelji, naši državljani. Najbolj pomembna mora biti kvaliteta izobraževanja in tudi možnost do izbire. Ob tem se čudimo praznim obljubam ministrice in celo predsednika vlade. Očitno so odločitve sodišč, tudi ustavnega, za nekatere bolj, za druge pa manj zavezujoče. V Novi Sloveniji menimo, da bi v tem primeru predsednik vlade moral s svojo avtoriteto podpreti ministrico, da bi se ustrezno izpolnila omenjena odločba Ustavnega sodišča RS. Pa na to, žal, zaman čakamo.

Pričakovali smo, da koalicija ne bo več ovirala sprejetja odloka o Univerzi v Ljubljani zaradi izvajanja pedagoških programov na Teološki fakulteti, ki se že leta izvajajo. Ker smo odločanje o tem na odboru že pred časom dvakrat preložili, nastaja občutek, da bi se v nekaterih levih strankah radi vrnili v totalitarne čase, ko je bila Teološka fakulteta izločena iz Univerze, čeprav je bila med njenimi ustanoviteljicami. Ministrici, žal, tudi tega ni uspelo rešiti.

Poleg teh neizvedenih nalog je za Novo Slovenijo sporno tudi to, da se je financiranje izvajanja mednarodnih programov s področja vzgoje in izobraževanja zelo hitro uredilo s posebnim zakonom. Ni bilo težav urediti financiranja tujih izobraževalnih programov, ne glede na to, ali jih izvaja državna ali zasebna šola. Na drugi strani pa ni politične volje za ureditev financiranja javnoveljavnih osnovnošolskih programov za naše državljane.

“Spoštovana gospa ministrica, moramo vam priznati, da ste odprti za dialog. Vidimo, da ste demokratka, kar v Novi Sloveniji cenimo. Dobre namene, želje in načrte mora dobra ministrica znati tudi izvesti, ne samo predlagati. Če vas koalicijski partnerji ovirajo pri izpolnjevanju vaših obvez in onemogočajo izpolnitev odločbe Ustavnega sodišča, pri tem pa vas je na cedilu pustil tudi predsednik vlade, bi jaz, na vašem mestu, ponudila odstop. Vemo, da gre v primeru izpolnjevanja ustavne odločbe za okrog 330.000 evrov. To ne bi smel biti velik zalogaj za državni proračun. Očitno se obiski pri papežu odvijajo s figo v žepu. Poslanci Nove Slovenije bomo predlog za razrešitev podprli,” je v DZ pojasnila predsednica NSi Ljudmila Novak.