V NSi podpiramo izgradnjo drugega tira, a vladni predlog je nedodelan in finančno tvegan

DELI:
20.04.2017, NSi

»V NSi podpiramo razvoj cestne in železniške infrastrukture, torej tudi izgradnjo drugega tira. Vendar ne v taki različici, kot ga nam je predlagala vlada, saj je njihov predlog v več točkah nedorečen, nedodelan in dopušča finančna ter okoljska tveganja,« je na današnji plenarni seji Državnega zbora dejal Zvonko Lah.

Do sedaj za projekt zagotovljenih le 200 milijonov

»Zakon je bil v javni razpravi samo šest dni, zdaj pa ga sprejemamo po nujnem postopku. V NSi menimo, da je bil predlog zakona prekratek čas v javni obravnavi, temu pritrjujeta tudi Protikorupcijska komisija in Računsko sodišče. Projekt naj bi se financiral iz kapitalskega dobička Republike Slovenije, posojil od Evropske investicijske banke, nepovratnih spodbud EU in udeležbe partnerskih zalednih držav. Za kaj takega je trenutno zainteresirana samo Madžarska, ki bi si preko našega ozemlja okrepila dobro transportno pot, vsekakor pa bo poleg tega želela svoj vložek še oplemenititi,« je v imenu NSi še pojasnil poslanec Lah in dodal, da je projektu  do sedaj zagotovljenih le 200 milijonov državnega denarja. »Nič ostalega še ni dorečenega, nič sigurnega, zato menimo, da je ta zakon preuranjen in da rabimo več časa. Od prve različice je preteklo 20 let, sedaj pa v zadnjih mesecih vlada nerazumno hiti. Projekt ni dovolj dodelan, inovativen in ne ustreza vsem razpisnim pogojem za EU sredstva, zato je to hitenje po našem mnenju odveč,« je bil jasen Zvonko Lah.

Vlada sama ne ve, kakšno progo bi gradili

Opozoril je tudi na nejasno stališče vlade, ki še vedno proučuje možnost gradnje dvotirne proge. Torej sploh še ne vemo, kaj bomo gradili. Prav tako pa je Lah spomnil, da zakon o drugem tiru prinaša tudi novo dajatev za Luko Koper. »To je taksa za pretovor, ki jo bo luka morala plačevati. S tem se bo znižala konkurenčnost Luke Koper,« je pojasnil Lah in ponovil, da v NSi izgradnjo drugega tira podpiramo, vendar menimo, da si lahko vzamemo še kakšno leto in projekt bolje pripravimo, ali pa premislimo o drugi varianti.