V NSi BOMO STORILI VSE, DA BO SLOVENIJA NA STRANI ZMAGOVALCEV

DELI:
19.03.2021, NSi

Na novinarski konferenci so predsednik NSi in minister Matej Tonin ter ministra Janez Cigler Kralj in Jernej Vrtovec spregovorili o ključnih načrtih in projektih NSi do konca vladnega mandata.

»Po pestrem in dinamičnem preteklem letu nas čaka tudi še zanimivo in izzivov polno prihodnje leto. Pripravljeni smo in bomo vložili vse svoje znanje in energijo, da dosežemo svoje cilje. Nova Slovenija je s svojim preteklim delom pokazala, da je drugačna politika mogoča, saj je le s sodelovanjem v politiki in z dostojnim, konstruktivnim in argumentiranim pristopom da doseči dobre rezultate. V takšnem duhu in smislu bomo nadaljevali s svojim delom tudi v prihodnjem letu. Za NSi je ključno in najpomembnejše, da čim prej prinesemo v našo državo normalno življenje. To je tista stvar, ki si je vsi najbolj želimo in se vrnemo v normalen način življenja,« je dejal Matej Tonin.

Poudaril je, da se bodo ministri NSi zato cepili in spodbudil tudi vse ostale državljane, da se odločijo za cepljenje, ker je to najhitrejša in najlažja pot k normalnosti.

Dejal je, da smo s protikoronskimi paketi pomagali ohraniti delovna mesta ter prispevali k temu, da se je kriza čim manj dotaknila ljudi. »Od tu dalje pa bodo potrebne spremembe. Tukaj mislim na debirokratizacijo, ki bo slovenskemu gospodarstvu omogočila, da bo lahko zadihalo s polnimi pljuči. Prav je, da sedaj podjetjem omogočimo in pomagamo, da čim bolj normalno delujejo. V tem smislu tudi vidimo ta zadnji zakon o debirokratizaciji. Naj jasno poudarim, da NSi podpira razvojno kapico v višini 6000 evrov. Prepričani smo, da s tem ukrepom lahko v Sloveniji zadržimo najboljše in najbolj produktivne kadre, ki bodo prispevali k temu, da se bo celotno dodana vrednost slovenskega gospodarstva tudi dvignila. Seveda podpiramo tudi dvig splošne dohodninske olajšave, ki bo v vseh naših žepih pustil več denarja, s tem, ko si bo država vzela manj. Prepričani smo, da to lahko poveča tudi domačo potrošnjo ter še dodatno zavrti v pozitivno smer gospodarsko kolesje in s tem še hitreje pomaga pri okrevanju slovenskega gospodarstva,« je povedal.

Pozval je tudi k sodelovanju med vsemi državljani. »Želimo si, da za trenutek vržemo na stran vse naše zamere vse naše pretekle konflikte in s skupnimi močmi delamo za to, da bo Slovenija na strani zmagovalcev. V NSi bomo naredili vse za to, saj čutimo kot svojo dolžnost, da ljudem in državi vrnemo upanje v prihodnost in tudi optimizem,« je še dejal predsednik NSi.

Jernej Vrtovec: Z velikimi infrastrukturnimi projekti bomo nadaljevali

»Na področju infrastrukture smo v enem letu dokazali, da je dobro za Slovenijo, da je NSi prevzela ta resor. Številne projekte, ki so stali, smo pognali v tek in sedaj dobivajo nove in nove dimenzije. Z velikimi projekti bomo nadaljevali tudi v tem letu,« je dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Povedal je, da bodo na ministrstvu pognali delo na dodatnih odcepih tretje razvojne osi ter tudi na belokranjskem delu tretje razvojne osi. Od velikih projektov, ki jih bodo začeli v tem letu, pa je zagotovo največji drugi tir. Končal se je namreč javni razpis, na začetku meseca maja pa naj bi bila zasajena prva lopata, 2025 ali 2026 pa naj bi po progi zapeljali prvi vlaki. Poudaril pa je, da se projekt zagotovo ne bo dražil. »Če bo izvajalec predložil nepredvidena dela, se mora s tem seznaniti tudi vlada in to tudi potrditi. Tako bomo bedeli nad vsakim aneksom, nad vsako malenkostjo, ki bo šla izven investicijskega programa. To je velik doprinos k temu, da se ta projekt ne bo dražil, kot se je to dogajalo ob gradnji avtocest,« je dejal Vrtovec.

Kot pomembno pa je poudaril tudi strategijo o opuščanju premoga, letnica, ki jo je postavilo ministrstvo je na letu 2033.

Janez Cigler Kralj: Ukrepi so učinkoviti

Minister za delo Janez Cigler Kralj je v začetku poudaril, da 44 glasov proti interpelaciji daje trdnost za delo vnaprej.

»Glavne tri prioritete na ministrstvu za delo so še vedno: ureditev celovite oskrbe starejših, odziven trg dela in uveljavitev bolj razumljive, bolj življenjske in pravične družinske in socialne politike,« je poudaril minister za delo.

Poudaril je, da so pred kratkim zaključili razpis za 1280 mest prek koncesij za delo v domovih za starejše, pripravljajo pa še en razpis, poskrbeli pa so tudi za finančni plan za gradnjo državnih kapacitet domov za starejše.

»Na področju odzivnega trga dela trenutni podatki kažejo, da so ukrepi, ki jih je NSi zelo podpirala in v ključnih delih pomagala sooblikovati, učinkoviti. Gospodarstvu in zaposlenim sporočam, da sem v tem tednu predlagal vladi, da podaljšamo nosilne ukrepe za trg dela, kot je čakanje na delo doma kot tudi univerzalni temeljni dohodek za samozaposlene in še nekaj drugih pomembnih ukrepov, ki pomagajo gospodarstvu in zaposlenim, da prebrodijo težke čase,« je dejal.

Dodal je, da je v evidenci brezposelnih trenutno 84 tisoč, v najtežjem delu prvega in drugega vala smo prišli na okoli 91 tisoč brezposelnih.

1 reply

Podaj komentar

Št. vpisov: 1

 1. Marija says:

  Spoštovani , g. Matej Tonin, g. Janez Cigler Kralj, g. Jernej Vrtovec!

  Hvala vam za izjemen napor pri ohranjanju “mirnih živcev!
  Hvala za vaše delo, ki verjamem presega meje normalnega.
  Vaša srčnost in ljubezen do domovine sta očitni. Ste zgled poštene, vztrajne
  in pogumne ekipe!

Komentiranje je zaprto.