Uspeh NSi: Končno se obeta boljši pregon bančnega kriminala

DELI:
14.07.2017, NSi

NSi je z namenom boljšega pregona bančnega kriminala predlagala, da se pri okrožnih sodiščih ustanovi specializirane oddelke za bančno kriminaliteto, znotraj tožilstva pa poseben oddelek za pregon tega kriminala. Kljub nekaterim nenaklonjenim besedam, so poslanci danes v prvem branju predlog NSi potrdili in ga spustili v nadaljnjo obravnavo.

V NSi smo predlog novele zakona o sodiščih pripravili zato, da bi okrepili pregon bančne kriminalitete in zmanjšali število zastaranih postopkov. Iz istega razloga smo v proceduro vložili tudi predlog novele zakona o državnem tožilstvu, ki med drugim predvideva ustanovitev oddelka za pregon bančnega kriminala, ki bi deloval v sklopu specializiranega državnega tožilstva.

Razrprava o predlogih novel je potekala že včeraj in kot je pojasnil Jernej Vrtovec, slovenska zakonodaja trenuno še ne pozna posebne oblike specializiranosti na področju preiskovanja in sojenja v primeru bančnega kriminala. Izkušnje in soočenje z bančnim kriminalom pa po njegovi oceni kažejo na visoko mero neučinkovitosti pravosodnega sistema pri izvedbi postopkov, ki bi se morali zaključiti s sodnim epilogom v obliki obsodilne ali pa oprostilne sodbe.

Kljub kritikam, nekateri poslanci koalicije podprli boljši pregon bančnega kriminala

Predlogoma novel zakonov so sicer napovedali podporo opozicijski poslanci, ki so bili kritični do vlade, ker slednja sama ni predlagala nobenih ukrepov za pregon bančnega kriminala. V razpravi koalicijskih poslank in poslancev so bila izpostavljena številna mnenja, da so cilji predlogov novel sicer dobri, a bi z novimi oddelki še otežili učinkovitejšo organizacijo znotraj sodišč.

Nekateri koalicijski poslanci so nato spremenili stališče in noveli sta dobili zeleno luč za drugo obravnavo, ki bo na matičnem parlamentarnem odboru za pravosodje po poletnih počitnicah. V NSi upamo, da bo tudi jeseni prevladalo toliko razuma in želje po razčiščevanju bančnega kriminala, da bosta noveli dobili dokončno podporo in zaživeli v praksi.