Uravnotežena zastopanost žensk v javnem življenju je nujna

DELI:
17.10.2016, NSi

Ženska zveza NSi je v soboto praznovala 15. obletnico ustanovitve zveze. Slavnostnega jubileja sta se poleg množice zbranih udeležila tudi predsednica NSi Ljudmila Novak in prva predsednica Ženske zveze, gospa Lidija Drobnič.

Predsednica Ženske zveze NSi Mojca Kucler Dolinar je v svojem nagovoru med drugim opozorila na nujnost uravnotežene zastopanosti žensk na različnih področjih javnega življenja, obenem pa opozorila, da obvezne kvote niso izpolnile vseh pričakovanj. Pravi pozitivni premik se je zgodil z začetkom demokratičnih sprememb, ko je bilo ženskam različnih svetovnih nazorov omogočeno vstopiti v politiko. Poudarila je pomen ženskega elementa, ki ne sme biti karikatura moškega pač pa dobrodošla komplementarnost.

Dotaknila se je tudi etičnih vprašanj, zlasti vprašanja splava, ki se ga obravnava enostransko in se povsem ignorira pravico otrok. Zavzela se je tako za zaščito najšibkejših človeških življenj kot tudi za to, da lahko starši nedonošenega mrtvega otroka pokopljejo. Tudi s tega vidika je naglasila pomen vključevanja žensk v politično življenje, saj se proti življenju družno bojujejo domače in mednarodne organizacije: »Ne pustimo se zastrašiti sistematični stigmatizaciji, češ da smo zaradi tega nazadnjaške in porinjene za štedilnik. Navsezadnje sta bogastvo in lepota na naši strani,« je dejala Mojca Kucler Dolinar.

V zvezi z migrantsko krizo je opozorila na razlikovanje med tistimi, ki so resnično ogroženi in tistimi, ki iščejo le lagodno življenje. Ženske in otroci vsekakor potrebujejo posebno skrb, je poudarila.

V nadaljevanju se je posvetila zlasti predsavitvi dela mednarodne ženske zveze pri Evropski ljudski stranki, ob koncu pa spodbudila vse lokalne in regionalne odbore Ženske zveze, da bi prirejali dogodke tudi na temo vprašanja žensk in otrok ter begunstva – tudi s tem, da iz prve roke prisluhnejo njihovi izkušnji.