UKINITEV DOPOLNILNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA JE VELIKA PREVARA SLOVENSKIH DAVKOPLAČEVALCEV

DELI:
10.07.2024, NSi

Poslanec NSi Jožef Horvat je na redni seji Državnega zbora Republike Slovenije zastavil poslansko vprašanje ministrici za zdravje, v katerem je opozoril na posledice ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Horvat je poudaril, da je bila ta ukinitev velika prevara slovenskih davkoplačevalcev, saj so se obljube vlade izkazale za neresnične.

Horvat je izpostavil, da so že ob sprejemu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju opozarjali na finančne posledice te odločitve. Po njegovih besedah je bila ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja velik finančni udarec za državo, ki je morala zaradi zamrznitve cen premij zagotoviti dodatna sredstva v višini približno 240 milijonov evrov iz proračuna.

Nadalje je Horvat opozoril, da sta se zavarovalnici Triglav in Vzajemna že poravnali z državo zaradi zamrznitve cen dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kmalu pa naj bi sledila tudi poravnava z zavarovalnico Generali. Skupni strošek države zaradi zamrznitve cen naj bi znašal 33,5 milijona evrov, kar po Horvatovih besedah predstavlja dodatno obremenitev za davkoplačevalce.

Horvat je tudi primerjal ta finančni izdatek z možnostjo gradnje stanovanjskih hiš, pri čemer je izpostavil, da bi za ta sredstva lahko zgradili več kot 900 hiš, ki so jih prebivalci potrebovali po lanskih poplavah. “Izguba 900 hiš je katastrofa, zaradi katere se lahko davkoplačevalci razjočemo,” je dejal.

Poudaril je, da je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je bila predstavljena kot korak krepitve javnega zdravstvenega sistema, v resnici prinesla nasprotne učinke. Horvat je izrazil dvom, ali je ukrep res prispeval k krepitvi javnega zdravstvenega sistema, kot je bilo obljubljeno.

Na koncu je pozval ministrico za zdravje, naj razčleni stroške, ki jih zahtevajo posamezne zavarovalnice, ter zagotovil, da bo NSi nadaljevala s pritiskom na vlado, da razjasni posledice ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in zaščiti interese slovenskih davkoplačevalcev.

Odgovor ministrice je dostopen TUKAJ.