Strah pred zasebnim šolstvom je enak strahu pred obrtniki v prejšnjem režimu

DELI:
17.11.2017, NSi

»Zelo žalostno je, da bomo kmalu doživeli tretjo obletnico, odkar je ustavno sodišče odločilo, da zakon o financiranju šolstva ni v skladu z ustavo. Koalicija in vlada, kljub kopici doktorjev pravnih znanosti, nista sposobni v treh letih te neustavnosti odpraviti,« je bil v Odmevih jasen poslanec NSi Jožef Horvat.

Spomnil je na mednarodno pogodbo, evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki v drugem členu natančno govori glede pravic do izobraževanja in pravi: »pri izvajanju nalog, ki so v zvezi z vzgojo in izobraževanjem, mora država spoštovati pravico staršev, da zagotovijo svojim otrokom takšno vzgojo in izobraževanje, ki sta v skladu z njihovim verskim in filozofskim prepričanjem.«

Koalicija nima politične volje za odpravo neustavnosti

»Nekateri pa so na hrbte slovenskih družin vrgli breme ideološkega boja. Ob tem pa ne gre za velik denar, ker gre za 290 tisoč evrov,« je bil jasen podpredsednik NSi in je dodal: »Koalicija preprosto ni sposobna, ker nima politične volje, da bi odpravila neustavnost v 86. členu omenjenega zakona.«

Enak program zahteva enako plačilo

Poslanec NSi je spomnil na izjavo prvopodpisanega pod predlog za spremembo ustave. Ta je 5. oktobra na ustavni komisiji povedal naslednje, da je treba ustavo spremeniti za to, ker je ustavno sodišče dvakrat o istem primeru različno odločilo ter da je to izhodišče za spremembo ustave.

»Predlagatelji spremembe ustave so v spremembo ustave štartali iz napačne predpostavke. Vi morate govoriti o financiranju javno veljavnega programa. Povejte, kakšna je razlika, če recimo gospod Tabakovič v državni šoli poučuje poštevanko števila 7, jaz pa v zasebni. Oba odlično opraviva program. On dobi 100 denarnih enot, jaz pa 85, torej za enako delo različno plačilo,« je bil slikovit poslanec Horvat.

Imamo le 6 zasebnih šol in kar 772 državnih

V kolikor bi zasebno šolo želela ustanoviti tudi kakšna druga verska skupnost poslanec NSi ne vidi problema. Ustanoviti mora le sklad v skladu z zakonom in če bo izvajala javno veljavni program, mora biti ta 100 procentno financiran.

»Zakaj bi imeli kaj proti? Strokovnjaki s področja osnovne šole in izobraževanja nasploh ugotavljajo, da so zasebne šole in državne šole zelo dobra simbioza. Sprašujem se zakaj je pri nas zato le šest zasebnih šol problem v primerjavi z 772. državnimi šolami. Tisti, ki se boji zasebnega šolstva, tisti se je najbrž v preteklem svinčenem času bal tudi obrtnikov,« je bil jasen Jožef Horvat.