Stanje v slovenski vojski katastrofalno, odgovornost je na strani vlade

DELI:
17.03.2017, NSi

»Slovenska vojska že četrto leto zapored ostaja na najnižji ravni sposobnosti delovanja, kar v praksi pomeni,  da ne more zagotoviti vojaške obrambe države,« je danes opozoril Jožef Horvat, predsednik strokovnega odbora NSi za obrambo mag. Valentin Hajdinjak pa je izpostavil, da je poleg finančnih sredstev problem tudi kadrovska podhranjenost.

Jožef Horvat je tudi izpostavil, da slovenska vojska v družbi uživa visok ugled in pomaga takrat, ko je pomoč potrebna, odločilno pa je pripomogla tudi k obvladovanju migrantske krize. »Slovenska vojska vsak dan rešuje s helikopterji in ob večjih naravnih nesrečah pomaga državljanom.  Slovenski vojaki so ponosni na svojo državo, država pa Slovensko vojsko ne obravnava s potrebno pozornostjo,« je na mačehovski odnos vlade opozoril poslanec NSi.

Mag. Hajdinjak: Vlada naj vojski zagotovi 46 milijonov evrov!

Mag. Valentin Hajdinjak je za  izboljšanje situacije je predlagal, da se vojski na letni ravni zagotovi 46 milijonov evrov več in se ji tako omogoči normalno delovanje. Prav tako je vlado pozval, da naj ustrezno ovrednoti poklic vojaka in se vojakom za njihovo delo zagotovi pošteno plačilo. Vojaki so namreč sedaj obravnavani kot uradniki, kar močno otežuje rešitev njihovega statusa, slabo plačilo pa botruje temu, da se mladi vedno redkeje odločajo za vstop med pripadnike Slovenske vojske. »V NSi od vlade zahtevamo, naj preko številnih mehanizmov, ki jih ima na razpolago, vojaški poklic naredi konkurenčen. Opozarjamo, da bo z gospodarskim okrevanjem in odpiranjem novih podjetij, na primer Magna, nove kadre še bistveno težje pridobiti in da bo število redne sestave SV še naprej upadalo, kar pa je nesprejemljivo,« je še dejal mag. Hajdinjak.

Slovenija v zvezi NATO zgublja ugled

Opozoril je tudi, da Slovenija v zavezništvu NATO kot verodostojna partnerica izgublja ugled. »Slovenija je zavezništvu obljubila vzpostavitev dveh bataljonskih bojnih skupin, prvo že do leta 2023. Vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine naj bi po ocenah vojske stala okoli 600 milijonov evrov,« je pojasnil predsednik strokovnega odbora NSi za obrambo in za primerjavo navedel, da proračun za leto 2017 predvideva le slabih 366 mio evrov, od tega pa gre kar 80 odstotkov za plače. »Izhajajoč iz tega lahko mirno trdimo, da je vlada zavezništvu podala obljube s figo v žepu, oziroma povedano neolepšano, da je zavezništvo zavedla«, je še dodal.