SLUŽENJE VOJAŠKEGA ROKA OSTAJA PROSTOVOLJNO, A Z BOLJŠIMI POGOJI

DELI:
12.04.2021, NSi

»Služenje vojaškega roka v normalnih varnostnih razmerah ostaja prostovoljno. Naš cilj je v vrste Slovenske vojske pritegniti motivirane kandidate, ki si tega želijo. Tistim, ki jim je služenje domovini 🇸🇮 v čast in ponos, bomo zagotovili odlične pogoje za njihovo delo,« je na svojem facebooku zapisal obrambni minister Matej Tonin.

Z novelo zakona o vojaški dolžnosti namreč na ministrstvu za obrambo uvajajo nekaj sprememb: spreminjajo starostno mejo za rezervno sestavo, za prostovoljno služenje vojaškega roka in uvajajo enotno vstopno točko za vse oblike služenja domovini. Ponovna uvedba vojaške dolžnosti pa bi bila po novem možna tudi v miru, če bi šlo za izredno poslabšanje varnostnega okolja.

»Z omenjenimi spremembami želimo povečati zanimanje za prostovoljno služenje vojaškega roka. To bo dolgo 11 tednov, finančno nagrajeno, obenem pa bo kandidatu ponudilo obilo koristnih znanj, med drugim spodbujamo tudi opravljanje vozniškega izpita,« je povedal minister za obrambo.

Dodal je, da so varnostne razmere v naši bližnji in daljni okolici vedno bolj negotove, zato je potrebno Slovensko vojsk ustrezno kadrovsko popolniti. »V zadnjih desetih letih je iz nje vsako leto odšlo več vojakov, kot jih je vanjo vstopilo. Leto 2020 je bilo po dolgem času prvo, ki smo ga zaključili v pozitivnih stevilkah (+4). Slovenska vojska mora biti sposobna odgovoriti na aktualne varnostne izzive. Če nam kadrovske slike Slovenske vojske ne bo uspelo izboljšati, bomo morali razmišljati tudi o drugih načinih popolnjevanja SV,« je še dejal Matej Tonin.

Poudaril je, da lahko veriga močna le, če so močni njeni členi. Trdno in močno vojsko pa lahko zagotovimo le z dobrimi in motiviranimi vojaki.

1 reply

Podaj komentar

Št. vpisov: 1

  1. Franc says:

    Vsak mladi državljan, mladostnik republike Slovenije ,naj bi služil slovensko vojsko vsaj 3 mesece,da bi se naučiv discipline in reda v življenju.To služenje pa naj bi se štelo v pokojninsko dobo ter za ta čas dohodek za preživetje vsaj zajamčen mesečnik.
    Naj še pripomnim,ko sem delal v ZRN smo imeli primer ,kateri je šel služit vojaški rok v bivšo jugo in se vrnil v firmo ,so mu priznali v pokojnisko dobo.
    Lepo pozdravljeni.

Komentiranje je zaprto.