Simpozij ob 25. obletnici osamosvojitve Slovenije in izvolitve prve demokratične vlade

DELITE TA
PRISPEVEK
13.05.2016, NSi

Simpozij_IJEK_3Inštitut Janeza Evangelista Kreka (IJEK) je ob 25. obletnici osamosvojitve Slovenije in izvolitve prve demokratične vlade danes v Ljubljani priredil simpozij. Tako so se ponovno zbrali nekdanji predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle in nekateri ministri vlade, ki jo je vodil pred 25-imi leti. Zbrane je v imenu Fundacije Konrada Adenauerja (KAS) pozdravil tudi dr. Michael A. Lange.

Peterle: Slovenija ni uvedla standardov pravne države in načel socialno-tržne ekonomije

Simpozij je potekal v treh vsebinskih sklopih, ki so bili naslovljeni sledeče: Slovenija pred 25-imi leti, Uspehi in neuspehi slovenske tranzicije ter Slovenija jutri – izzivi in priložnosti. Kot je uvodoma dejal Lojze Peterle se je Slovenija Evropi kolektivno prilagodila, ni pa uvedla standardov pravne države in načel socialno-tržne ekonomije. Družba je po njegovi oceni razdeljena že pri simbolih in pojmovanju osamosvojitve. »Zato bi bili potrebni izzivi, ki bi imeli skupni imenovalec, potreben bi bil kulturni premik,« je pojasnil.

Poudaril je tudi, da osamosvojitve ne bi bilo mogoče izvesti brez politične volje in brez prevzema oblasti na izvršilni ravni. Po njegovih besedah je bilo tudi pomembno, da je bila krščanska demokracija zmagovalka znotraj široke koalicije pomladnih strank. To je Sloveniji v mednarodnem merilu zaradi krščanskih demokratov, ki so bili na oblasti v nekaterih pomembnih evropskih državah, odprlo marsikatera vrata in botrovalo njeni mednarodni uveljavitvi.

Capuder: Sile kontinuitete na Slovenskem niso zamrle

Nekdanji ministri, v pogovoru so sodelovali še dr. Andrej Capuder, dr. Janez Dular, Izidor Rejc, dr. Peter Vencelj in dr. Jože Osterc, o opozorili zlasti na neuresničene načrte takratne vlade in tudi na beg izobraženih kadrov v tujino. Prav tako je bila izpostavljena apatija mladega rodu na drugi strani. »Sile kontinuitete na Slovenskem niso zamrle. Še danes smo Slovenci razdeljeni na zmagovalce in poražence, kar se pozna tudi na državnih proslavah, ki postajajo vse bolj agresivne,« je opozoril nekdanji minister za kulturo dr. Capuder.

Nekdanji minister za vzgojo in izobraževanje ter telesno kulturo dr. Peter Vencelj je dejal, da šolstvo, ki ob zlomu Jugoslavije ni bilo tako slabo v primerjavi z razmerami v drugih republikah, se v minulih 25 letih ni primerno vključilo v življenje slovenske družbe. Kot je pojasnil pa je po koncu Demosove vlade prav šolstvo postalo predmet ideologizacije mladine, resne razprave o potrebnih spremembah pa vse doslej ni bilo. »Zato tudi ogromno mladih ostaja brez zaposlitve in rešitve išče zunaj,« je še dejal.

Simpozij_IJEK_4      Simpozij_IJEK_2

Izidor Rejc: Demos je pogrnil mizo, kosilo pa so pojedli drugi

Nekdanji gospodarski minister Izidor Rejc je spomnil, kako je bilo v času osamosvajanja treba poslovni svet navaditi na to, da bo Slovenija praktično izgubila jugoslovanski trg. Sam si je prizadeval, da bi nadoknadili zaostanek za evropskimi poslovnimi modeli, in delo na tem je bilo naporno, je dejal Rejc. Tudi v današnjih časih nekdanji minister na poslovnem področju opozarja na pomanjkanje pravnega reda in odgovornosti. Situacijo, ko je Demosova vlada po dveh letih padla, pa je ponazoril z naslednjo prispodobo: »V Demosu smo lepo pogrnili mizo, skuhali kosilo, ki je lepo dišalo, potem pa so za mizo prišli drugi in to kosilo pojedli.«

Po besedah nekdanjega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jožeta Osterca pred osamosvojitvijo kmetijska politika ni bila usklajena z naravnimi danostmi. »Zato smo pripravili strategijo razvoja, ki je bila pozneje tudi sprejeta, a še danes ne v celoti uresničena,« je dejal in dodal, da si moramo zato še danes prizadevati za čim višji delež samooskrbe in spodbujati delovanje manjših kmetij. »Samo kmetijstvo lahko obdrži kmetijsko zemljo v funkciji,« je pojasnil.

Simpozij_IJEK_1       Simpozij_IJEK_5

Nekdanji minister za vprašanja Slovencev po svetu dr. Janez Dular je spomnil, da so se po razglasitvi samostojnosti skupine Slovencev po svetu dejavno vključile v prizadevanja za priznanje slovenske neodvisnosti. Tudi dr. Dular je opozoril na problem novodobnega izseljevanja najbolj izobraženih mladih Slovencev in kot nalogo vlade izpostavil zaustavitev tega trenda.

V naslednjem sklopu so zbrane nagovorili podpredsednik NSi Jožef Horvat, urednik portala Časnik.si dr. Aleš Maver in nekdanji minister dr. Žiga Turk, ki so spregovorili o uspehih in neuspehih slovenske tranzicije.

Sklepni del simpozija je so s pogovorom o izzivih Slovenije in njeni prihodnosti zaključili vodja poslanske skupine NSi mag. Matej Tonin, teolog Bojan Žalec in publicist ter urednik Dejan Steinbuch.