SD si želi s spremembami prevzeti celoten nadzor nad kadrovanjem v CSD

DELI:
21.06.2017, NSi

»Zdi se, da se zgodovina ponavlja. Konec leta 2011 se je ob zaključku mandata Pahorjeve Vlade takratna ekipa Ministrstva za delo pod vodstvom Ivana Svetlika in državne sekretarke dr. Anje Kopač Mrak neslavno poslovila s propadlo reformo uveljavljanja pravic iz javnih sredstev. Koliko krivic in škode je povzročila in še danes jo popravljamo? Spomnimo samo na odvzem državnih pokojnin številnim najšibkejšim.« je v stališču NSi spomnila Iva Dimic in dodala:

»Kot kaže, si ministrica Kopač Mrakova želi tudi iztekajoči mandat zaključiti v podobnem slogu – s pompozno napovedjo reforme centrov za socialno delo. Iz preteklih izkušenj lahko že sedaj povemo, da jo bomo še leta in leta popravljali, žalostno pa je, da oškodovanci najverjetneje nikoli ne bodo dobili povrnjenih krivic.« 

S kom bodo zaposleni sklenili pogodbo o zaposlitvi?

Predlagatelji navajajo tri bistvene cilje predlagane spremembe Zakona o socialnem varstvu. Socialno aktivacijo, informativno odločbo in reorganizacijo centrov za socialno delo. Za pojmom »socialna aktivacija«, se skriva predvsem 52 novih zaposlitev v okviru ministrstva. Štirje delovali v okviru projektne enote na ministrstvu, 48 pa jih bo na centrih za socialno delo. »Krščanski demokrati ministrstvo sprašujemo, s kom bo teh 52 novo zaposlenih oseb imelo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi?« je vprašala Iva Dimic.

Na ministrstvu bo zavladal kaos

Glede informativne odločbe si lahko v NSi samo želimo, da bi bila njena uvedba tako uspešna, kot je bila Bajukova uvedba informativnega izračuna dohodnine. »Žal po dosedanjih izkušnjah ministrici ne moremo tako zaupati. Vemo namreč, da imajo na ministrstvu težave pri reševanju pritožb na odločbe o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Upravičenci na njihove rešitve čakajo tudi po tri leta. Po uvedbi spremembe pa bi tukaj lahko zavladal tudi kaos,« je izpostavila Iva Dimic.

SD želi prevzeti nadzor nad kadrovanjem CSD

Iz zakonskega gradiva je razvidno, da je glavni namen te spremembe socialne zakonodaje reorganizacija centrov za socialno delo tako, da bo ministrstvo in preko njega seveda koalicija in SD prevzela popoln nadzor nad kadrovanjem v sistemu socialnega dela.

»V NSi trdimo, da bo s tem sistemu povzročena nepopravljiva škoda. Spomnimo samo na sporno politično kadrovanje na Centru za socialno delo Slovenj Gradec, ki je dobilo epilog v zadevi koroška dečka. Gospe in gospodje! Koliko takšnih in podobnih afer nas čaka v prihodnosti,« je spomnila poslanka NSi.