Samo zaradi uvedbe dodatne stopnje nujnosti se čakalne vrste ne bodo zmanjšale

DELI:
20.06.2017, NSi

»Ključno vprašanje ob današnji razpravi bo zagotovo pravično vprašanje ali se bodo čakalne dobe pri sprejemu tega zakona kaj skrajšale ali bodo pacienti, zaradi tega zakona, hitreje obravnavani?« je v stališču NSi izpostavil poslanec Jernej Vrtovec in dodal: »Zaradi uvedbe dodatne stopnje nujnosti se čakalne vrste gotovo ne bodo zmanjšale.«

Predlagatelj sam priznava, da stopnje nujnosti niso pravi ukrep

Poslanec NSi je opozoril na okrog 127 tisoč čakajočih na prvi ambulantni specialistični pregled, od katerih jih več kot 13 tisoč čaka nad dopustno čakalno dobo.

Poudaril je, da so pilotni ukrepi vlade za zmanjšanje čakalnih vrst povsem napačni. »Pacienti se bodo z uvedbo nove stopnje nujnosti zgolj prerazporedili v štiri različne kategorije, ki pa čakalne vrste ne bodo zmanjšali, kvečjemu povečali. To pa očitno priznava tudi predlagatelj sam, saj je v 6. točki predloga zakona nekdo pozabil del besedila, ki se glasi, citiram: »Ministrstvo za zdravje je v tem sklopu prejelo posamezne pripombe strokovne in druge zainteresirane javnosti in sicer glede dodatne stopnje nujnosti “zelo hitro”, ki jo je predlog zakona v času javne razprave še predvideval. S tem predlogom zakona ima zdravnik torej možnost, da stopnje nujnosti v konkretnem primeru ne določi oziroma je na napotni listi ne označi, če ugotovi, da pacient glede na njegovo zdravstveno stanje, upoštevajoč konkretni razumni čas ne potrebuje zdravstvene obravnave v prej kot treh mesecih. Predlog zakona tako še vedno predvideva tri stopnje nujnosti, nujno, hitro in redno,« je citiral poslanec NSi.

NSi ima rešitev za znižanje čakalnih dob

V nadaljevanju je Jernej Vrtovec izpostavil tudi rešitve, ki jih je NSi ponudila za boljše slovensko zdravstvo. »Želimo si, da bi se spremembe v našem zdravstvu dejansko zgodile. Zaradi tega smo predlagali celovito reformo zdravstvenega sistema v smeri večje konkurenčnosti med izvajalci, ker bi tako na popolnoma naraven način izrinili, izničili čakalne dobe,« je povedal poslanec Vrtovec in dodal: »Žal pa, draga ministrica imamo vse manj upanja, da bomo z vaše strani dobili prave ukrepe. Zmanjkuje časa in tudi odločnejših ukrepov, ki bi jih pričakovali, da bi dobili neko celovito zdravstveno reformo.«

Pridobiti drugo mnenje je ob takih čakalnih dobah nemogoče

Poslanec NSi je izpostavil še eno neposrečeno rešitev glede pridobitve drugega mnenja. To bi, glede na predlog zakona, bilo mogoče samo pri proizvajalcih javne zdravstvene mreže.

»Le kako bo to mogoče ob že tako dolgih čakalnih vrstah in dobah? Bo nekdo za drugo mnenje ponovno čakal pol leta? Kaj se bo z njim zgodilo v tem času? Zaradi takih rešitev govorimo, da so posledice čakalnih dob tudi smrti pacientov,« je poudaril poslanec Vrtovec.