RAZVOJ ŽELEZNIC JE PRIHODNOST ZELENE MOBILNOSTI

DELI:
23.09.2021, NSi

V luči evropskega tedna mobilnosti je evropska poslanka Ljudmila Novak gostila dogodek “V Ribnico z vlakom”. Prireditev je bila v organizirana tudi v luči obeleževanja evropskega leta železnic. EU se je namreč zavezala k aktivnemu spodbujanju okolju prijaznim načinom prevoza in dosegu podnebne nevtralnosti do leta 2050.

V svojem govoru na prireditvi se je evropska poslanka Ljudmila Novak zahvalila za široko podporo širše javnosti, predvsem pa tudi slovenskim železnicam, ki so prispevale k izvedbi prireditve. »Leto 2021 je obenem tudi ključno za politiko EU glede železnic, saj je prvo, odkar je v veljavi četrti železniški sveženj. Namen tega zakonodajnega svežnja je oblikovanje v celoti integriranega evropskega železniškega prostora in obenem stremeti k odstranitvi preostalih institucionalnih, pravnih in tehničnih ovir ter k podpori gospodarski rasti,« je povedala Novakova.

Omenila je tudi uresničevanje zelenega dogovora, h kateremu se je zavezala EU. »Med krizo zaradi pandemije Covida-19 se je izkazalo, da železniški promet lahko tudi v izjemnih okoliščinah zagotovi hiter prevoz nujnih dobrin, kot so hrana, zdravila in gorivo. Potrebno pa je tudi poudariti, da izpusti prometa predstavljajo 25 odstotkov vseh toplogrednih plinov v EU, medtem ko je železniški promet odgovoren za le 0,4 odstotke izpustov. To pa pomeni, da železniški promet predstavlja tudi veliko vlogo pri uresničevanju zelenega dogovora.«

Vsem prisotnim se je zahvalila za podporo, posebej pa je izpostavila avstrijsko poslanko Barbaro Thaler in nekdanjo evropsko komisarko za promet Violeto Bulc. Po prihodu v Ribnico se gostje udeležili predstavitve lokalnega rokodelskega centra, sprehodili so se skozi Park kulturnikov ter si ogledali zunanjost ribniškega gradu ter muzejsko zbirko v gradu. Ustavili so se tudi v ribniški cerkvi sv. Štefana, papeža in mučenca. Dan se je končal z obiskom Škrabčeve domačije in Kersničeve kovačnice.