Raziskave meseca novembra: Trend podpore NSi stabilen in v porastu

DELI:
28.11.2016, NSi
13

Izračunano povprečje poslanskih mandatov na podlagi vseh raziskav javnega mnenja. Vir: Raziskovalni center Inštituta dr. Janeza Evangelista Kreka

Novembrske raziskave javnega mnenja kažejo, da bi Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi) skoraj podvojila število poslancev glede na rezultat zadnjih parlamentarnih volitev.

Raziskava agencije Episcenter je novembra pokazala, da NSi podpira 11 odstotkov vprašanih, kar bi stranki prineslo 12 poslanskih mest. Raziskava agencije Ninamedia je novembra pokazala, da NSi podpira 10,5 odstotka vprašanih, kar bi stranki prineslo 9 poslanskih mest. Raziskava agencije Mediana pa je NSi s 4,9-odstotno podporo med vsemi oziroma okoli 9,5-odstotno podporo med opredeljenimi anketiranci uvrstila kar na tretje mesto med vsemi političnimi strankami. Podobno podporo med vsemi anketiranimi (4,8%) je pokazala tudi novembrska anketa Dela.

Na Glavnem tajništvu v sodelovanju z Raziskovalnim centrom Inštituta dr. Janeza Evangelista Kreka izvajamo tudi analizo vseh anket in na podlagi tega izračunamo povprečen rezultat NSi v posameznem mesecu. V mesecu novembru tako ugotavljamo, da je trend podpore stabilen. Podatki kažejo, da bi stranka na čelu z Ljudmilo Novak lahko celo podvojila zadnji rezultat na volitvah.

12