PRIŠLI SMO DO VRELIŠČA, KO JE TREBA STVARI RESETIRATI

DELI:
12.02.2021, NSi

V NSi smo pripravili skupaj sklic nujne seje dveh parlamentarnih odborov z naslovom Stopnjevanje sovražnosti, izključevanja ter napadov proti posameznikom in organizacijam na podlagi njihovih vrednot, prepričanj ali svetovnega nazora. Sopodpisali so jo še v SDS, SMC, SNS in tudi oba predstavnika manjšin.

»Vložitev zahteve za sklic nujne seje dveh odborov državnega zbora smo časovno zavestno umestili v teden, ko smo praznovali slovenski kulturni praznik, danes pa mineva tudi natančno 8 mesecev od sprejema etičnega kodeksa za poslanke in poslance državnega zbora. Najmočnejše orodje parlamentarcev je beseda. Besede imajo neverjetno moč. Vse namreč predstavljajo odtis, ki ga vsak dan znova in znova pustimo v svetu, besede pa tudi določajo kako nas drugi sprejemajo in določajo,« je v uvodu dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Vse več izključevanja in sovražnosti

Vprašal se je, zakaj torej ne bi izgovarjali predvsem besed, ki navdihujejo, ki ne tlačijo, ki dajejo hrepenenje in ki ne ubijajo. Zahvalil se je kolegom iz SDS, SMC, SNS in poslanski skupini obeh narodnostnih manjšin, ki so pobudo NSi sopodpisali. »V zadnjem obdobju se v naši družbi vse bolj pogosto pojavljajo pozivi o izključevanju in sovražnosti ter celo napadi na organizacije ali posameznike. Napadi se dogajajo zaradi tega, ker ima nekdo drugačno prepričanje, drugačne vrednote ali drugačen svetovni nazor. Ta problem se nevarno stopnjuje ter prehaja na polje izključevanja ter do fizičnih napadov na posamezne objekte, v katerih posamezniki ali organizacije delujejo ter celo neposredno na naše sodržavljane. Izkazovanje sovraštva v javnosti z uporabo enega najbolj zavržnih totalitarnih simbolov v zgodovini, nacističnega kljukastega križa, se je v zadnjem obdobju začela že na protivladnih protestih, ki so kljub težki epidemiološki situaciji dolgo obdobje potekali vsak petek. Mirni protesti proti katerikoli vladi sami po sebi niso problem. A na navedenih protestih je bilo zelo pogosto mogoče opaziti nasprotovanje vladi s simboli prečrtanega nacističnega kljukastega križa. Jasno je bilo, da protivladni protestniki aktualno vlado oziroma vladno koalicijo izenačujejo z nacistično totalitarno oblastjo. Primerjava demokratično izvoljene vlade z enim od najbolj uspešnih totalitarnih sistemov, ki je povzročil smrt več milijonov nedolžnih žrtev, pa je povsem nedopustna,« je prepričan.

Na dogajanje v družbi je potrebno reagirati

Poudaril je, da v NSi ne želimo biti politično sodišče, kar tudi ni namen zahtevane seje. »Je pa naša naloga, da budno spremljamo dogajanje v družbi in na negativne pojave pravočasno in učinkovito odreagiramo v skladu z našimi pristojnostmi predvsem pa z zgledom. Želim si, da bi iz besednjaka slovenskih parlamentarcev enkrat za vselej izginile besede, kot so fašisti, kriminalci na oblasti, kriminalna združba, golazen in tako naprej,« je poudaril Jožef Horvat in dodal, da na nikogar ne kažemo s prstom, ampak le pozivamo da se na nek način resetiramo.

»Prišli smo do točke, do vrelišča, kjer po naši oceni Slovenija še ni bila. Zato je naša poslanska naloga, da si postavimo ogledalo in poskušamo najti nek konsenz. Želimo si, da bi to bil proces, saj se zavedamo, da ni mogoče z eno samo sejo, z nekajurno razpravo, stvari postaviti na pravo mesto,« je še dejal vodja poslanske skupine NSi.

1 reply

Podaj komentar

Št. vpisov: 1

  1. Marija Lavtar says:

    Iskrena hvala za te zelo potrebne uvedbe in pravila, saj je ze skoraj nemogoce poslusat in spremljat dogajanje v Parlamentu z dosedanjo retoriko. Se posebno poslancev Levice in poslanke , ki naj bi predstavljala ullturo. Naj patlament spet predstavlja kulturo in upanje za vecino Slovencev. Cestitke vsem pobudnikom in podpisnikom tega potrebnega predloga. SRECNO!

Komentiranje je zaprto.