Prišel je čas, ko se moramo boriti za mir in svobodo

DELITE TA
PRISPEVEK
27.11.2015, NSi

JernejVrtovec_komentar_tednaEvropa, sinonim varnosti, sožitja, svobode in miru, se je z migrantskim valom znašla na križišču poti. Vsakodnevno smo priča neustavljivemu toku migrantov, ki iščejo boljše življenje v severnih državah Evropske unije. Evropa pa je postala popolnoma nemočna in skupnih rešitev ni na spregled. Vsaka država sama zase rešuje nastalo situacijo, skupni dogovori in pravila se sistematično kršijo in tudi Slovenija je – vsaj za zdaj – prepuščena sama sebi.

Nalijmo si čistega vina. Evropa danes ni več takšna, kot smo jo poznali včeraj. Evropa se z migrantsko krizo spreminja in Slovenija se ta trenutek lahko zanese zgolj nase. Žal pa je odziv slovenske vlade medel in zdi se, da kockajo z našo državo. Vlada namreč brez pravne podlage, kot podaljšana roka tihotapcev, zgolj organizira prevoz migrantov z južne meje na mejo z Avstrijo, namesto, da bi odločno in v skladu z zakonodajo ukrepala. Verjetno so šteti dnevi, ko bo Nemčija sporočila, da novih migrantov ne bo več sprejemala. In potem?

Če Nemčija migrantov ne bo sprejemala več, je na voljo zgolj ena možnost in sicer, da Slovenija začne spoštovati schengenska pravila, kar pomeni, da popolnoma zapremo mejo s Hrvaško za vse ekonomske migrante. Če tega ne bomo naredili, se bo schengenska meja prestavila severno od nas, na mejo z Avstrijo, na Karavanke in Slovenija bo po 25 letih ponovno odcepljena od srednje Evrope, na našem ozemlju pa se bo zadrževalo na deset tisoče migrantov. Tega nikakor ne smemo dovoliti, saj bi svojim otrokom odrekli življenje v skupnosti držav srednje Evrope.

V tem kaosu, ki vlada v Evropi, se sprašujem, kaj jo oziroma nas čaka, kakšna bo naša varnost in ali bomo še svobodni? Kaj bodo delali naši otroci, kakšne bodo njihove navade? Drži, teroristični napad v Parizu je zasadil strah v posameznika. Prav to je pa njihov namen: nas prestrašiti ter nam tako vsiliti njihov način razmišljanja, kulturo in tudi vero. A prepričan sem, da se moramo boriti in trdno vztrajati pri spoštovanju evropskih vrednot ter obrambi svobode in miru! V preteklosti se mi je včasih zazdelo, da se od njih celo oddaljujemo, da postajamo prostor kaosa in brezbrižnosti, prostor, kjer je vsakomur vse dovoljeno. Morda nas je, čeprav na zelo žalosten način, 13. november zdramil, dregnil in spomnil na to, kar imamo, pa morda ne cenimo dovolj. Prihodnost je morda negotova, je pa zelo gotovo to, da bo EU obstala le s promocijo svojih vrednot in sporočilom vsem tistim, ki želijo Evropo kulturno in civilizacijsko spremeniti: Sporočamo jim, da svobode in miru ne damo, saj drugače kot svobodni in v miru nočemo živeti. EU se bo morala oprijeti svojih korenin, ali pa je preprosto ne bo več.

V Sloveniji morajo biti dobrodošli vsi ljudje, ki iščejo pomoč, so preganjani ter tisti, ki iščejo svobodo in mir. Toda potrebna je vzajemnost. Morajo sprejeti naš pravni red in zavreči šeriatsko pravo, sprejeti morajo našo kulturo in običaje, naš jezik in sprejeti morajo naš način življenja. Pri tem jim bomo pomagali. Nikakor pa ne smemo dovoliti kulturnega in civilizacijskega eksperimentiranja – posledice so predvidljive in znane.

Evropska unija in Slovenija v njej bo obstala le, če bo na prvo mesto postavila vrednote, ki jih je dolga leta gradila in so vredne, da se zanje borimo. Zopet se moramo postaviti na noge, zgraditi trdnjavo miru in svobode za vsakega, ki tu prebiva. Naj bosta svoboda in mir moč in jedro Evrope!