Pri financiranju osnovnih šol ste pripravljeni pristati na neustavni, gnili kompromis samo zaradi politične računice

DELI:
11.12.2017, NSi

»Spoštovani predsednik vlade. Aprila letos ste dejali, da ste žalostni in nesrečni, ker odločba ustavnega sodišča še vedno ni uresničena. Zato me zanima, kako si predstavljate, da bo uresničena oz. na kakšen način?« je danes v državnem zboru poslanec Matej Tonin vprašal predsednika vlade.

Vodja poslanske skupine NSi je naš šolski sistem opisal kot dober ravno zato, ker je dostopen najširšemu krogu ljudi. “Javno osnovnošolsko izobraževanje v Sloveniji deluje v okviru državnih šol na eni strani in zasebnih šol na drugi strani, oboje pa so javne, saj se na vse te šole lahko vpisujejo vsi učenci. Razlika pa je v tem, da je državne šole zgradila država oziroma občina, zasebne šole pa zasebniki. Ustavno sodišče je že 4. decembra 2014 odločilo, da tudi zasebnim šolam pripadajo 100 odstotna sredstva za izvajanje javnoveljavnega osnovnošolskega programa,” je pojasnil Tonin.

Tonin: Kar je država obljubila, to naj tudi plača

»Te stvari se prikazuje všečno, češ, da bi morala država financirati pri zasebnih šolah nekaj kar pri državnih ne financira, ampak še enkrat zelo jasno povem: Pogovarjamo se zgolj in samo o tistem delu programa, ki ga država financira že v državnih šolah in ga izvajajo tudi zasebne šole. Gre torej izključno za financiranje javno veljavnega programa, ne pa za financiranje infrastrukture, vzdrževanja in podobno,« je bil jasen Matej Tonin.

“Moram priznati, da sem imel od vas kot ustavnega pravnika in kot predsednika vlade mnogo večja pričakovanja. Žalosti me, da ste pri financiranju osnovnih šol pripravljeni pristati na neustavni, gnili kompromis samo zaradi politične računice. To odločbo ustavnega sodišča je mogoče zelo enostavno realizirati, vi pa ste pristali na nevarno igro neo-socialistov, ki zdaj trdijo, da država tistega, kar je predpisala, ne sme plačati,« je dejal vodja poslanske skupine NSi.

Vlada socialno šibkim družinam odreka pravico do izbire osnovne šole

Ob vsem tem se je Tonin vprašal, kaj ima razširjena vlada proti socialno šibkim osebam. »Zakaj socialno šibkejši učenci ne bi smeli več obiskovati zasebnih šol?  Če bo sprejet predlog neo-socialistov bomo dejansko onemogočili socialno šibkim posameznikom, da obiskujejo tovrstne šole in, če je bila kaj posebnost slovenskega šolskega sistema, je bila predvsem tudi to, da so bile zasebne šole dostopne kar najširšemu krogu ljudi,« je bil ogorčen poslanec NSi.

Ruski šoli 500 tisoč evrov, slovenskim pa nič

Matej Tonin je na pokazal tudi na sprevrženo logiko vlade in poceni nabiranje političnih glasov.  »Do skrajnosti podcenjujoče za slovenski narod pa je, da ko gre za šest zasebnih slovenskih šol, je 300 tisoč evrov problem, ko pa gre za rusko šolo, ki pride na slovensko obalo, pa 500 tisoč evrov ni problem. Se vam zdi to pošteno? Ali se vam zdi to prav?« je poslanke in poslance ob koncu vprašal Tonin.

Celotno poslansko vprašanje in odgovor predsednika vlade si lahko preberete TUKAJ.