Premier, sprejmite odgovornost za kaotične spremembe v zdravstvu in potegnite ključen rez

DELI:
13.11.2017, NSi

»Predsednik vlade, največji poraz vašega dela v treh letih mandata je prav stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu, saj se nemalokrat zdi, da to stanje meji na kaotičnost,« je v svojem poslanskem vprašanju Miru Cerarju povedal poslanec NSi Jernej Vrtovec. Premiera je zaradi kaotičnih razmer pozval k temu, da naredi ključen rez, saj sprememb v njegovem mandatu ni zaslediti.

Kot največje težave je omenil je predolge čakalne vrste, problem financiranja, izgube slovenskih bolnišnic, ki iz leta v leto posluje z izgubami in kritične razmere v posameznih oddelkih UKC Ljubljana.

Ključnih sprememb ni na vidiku

»Ključne spremembe, ki bi pomenile boljši zdravstveni sistem, spremembe, ki si jih ljudje zaslužijo za to v kar plačujejo, teh ključnih sprememb v vašem mandatu v treh letih ni bilo in tudi v Državnem zboru o njih nismo razpravljali. Naveličani smo zgolj praznih obljub, da se bo stanje izboljšalo,« je bil kritičen Vrtovec.

Zlasti problematično je to, kar se dogaja v UKC Ljubljana na otroški kardiologiji, je prepričan poslanec NSi. »Posledice neurejenih razmer in slabih medsebojnih odnosov na otroški kardiologiji so domnevno tudi smrti otrok in te dni smo žal priča tudi popolnemu razpadu sistema na tem oddelku, ko sta na tem občutljivem področju, torej otroško kardiologijo zapustila še zadnja dva zdravnika,« je dejal o aktualnem stanju na tem oddelku.

Predsednika vlade je opozoril, da smo prebogata država, in si ne moremo pri tako dobrih gospodarskih razmerah privoščiti, da imamo takšno stanje v zdravstvenem sistemu.

Vlada nosi polno odgovornost …

Izpostavil je tudi problem tega, da nihče za katastrofalno stanje noče prevzeti odgovornosti. »Za stanje v UKC Ljubljana ta trenutek ni kriv nihče drugi kot vaša vlada, saj ste prav vi na predlog ministrice imenovali večino svojih predstavnikov v svet UKC. Zato vaša vlada nosi odgovornost. Na vas, spoštovani predsednik vlade, je to ključno vprašanje! Kaj boste naredili? Kaj bo Vlada do konca mandata naredila, da se državljanov povrne zaupanje v UKC Ljubljana in v otroško kardiologijo. Sedaj to ni več odgovornost samo ministrice, je tudi vaša tudi osebna odgovornosti, kajti ministrico ste vi vzeli v bran skupaj s celotno koalicijo,« je bil jasen Jernej Vrtovec.

… saj ima vse niti zdravstvenega sistema v svojih rokah

V odgovoru je Miro Cerar krivdo za stanje v slovenskem zdravstvu zvalil tudi na ljudi, ki po njegovem mnenju prepogosto hodijo k zdravniku. Poslanec NSi upa, da se je pri tem premieru le zareklo, sporočil pa mu je, da ima njegova vlada vse niti v svojih rokah. »Vlada ima popolnoma vse vzvode, da vodi politiko v slovenskem zdravstvenem sistemu. A še celo vaši koalicijski partnerji trdijo, da je stanje v zdravstvu slabše kot takrat, ko smo vstopili v vlado,« je poudaril Vrtovec.

Rešitve ministrice so slabe

Dodal je, da so rešitve, ki jih predlaga ministrica slabe. »Ne pristanem na takšne spremembe, kot jih predlaga vaša ministrica in s katerimi se ne strinjajo niti mnogi v vaši lastni stranki, kaj šele v koaliciji. Letos je bila interpelacija in imeli smo vse možnosti, da se spremeni kurz. V teh letih vašega mandata se stvari niso spremenile. Vaša koalicijska partnerja, gospod Erjavec in gospod Židan, oba sta dejala: »Nezadovoljna sva z delom ministrice«. Na vas torej je, glede na to, da ste dvakrat zaščitili ministrico to, da potegnete ključen rez. Včasih šok terapije delujejo, da se lahko v pol leta sprejme ključno zakonodajo in se naredi en velik preskok naprej. To pričakujemo v opoziciji in to pričakujejo tudi nekateri v koaliciji,«  je premiera izzval Jernej Vrtovec.

Ob tem je pokazal na odgovornost vlade, ki ima možnost imenovanja večine članov v Svet zavoda UKC Ljubljana, kar je storila že leta 2015. Prav tako je imenovala svoje predstavnike v več desetih drugih javnih zavodih širom po Sloveniji. Tako ima vlada v rokah vse vzvode, da zamenja svoje predstavnike, če ti slabo delajo.

Celotno poslansko vprašanje in odgovor predsednika vlade si lahko preberete TUKAJ.