Predsednik države mora biti oseba, ki ji ljudje lahko zaupajo

DELI:
30.08.2017, NSi

»Zame je moralna avtoriteta nekdo, ki spoštuje zakone, ki tudi moralno živi, ki nima afer, skratka tisti, ki mu ljudje lahko zaupajo. Tukaj je nekoliko predsednik vendarle pomešal stvari,« je prepričana predsednica NSi Ljudmila Novak, ki se je v oddaji 24ur zvečer odzvala na izjavo Boruta Pahorja o tem, da ni moralna avtoriteta.

»Ta izjava je tudi mene nekoliko presenetila, ker je z njo predsednik Pahor vzbudil dvom v svojo moralno avtoriteto oziroma pokazal, da mu to nič ne pomeni. Predsednik države je moralna avtoriteta in državljani so ga izvolili, ker jih predstavlja tako navzven kot navznoter. Res je, da je tudi papež rekel, da ne bo sodil o homoseksualcih, o drugih stvareh pa kljub vsemu pove svoje stališče – tako glede revščine kot odnosa do migrantov, beguncev in tako naprej,« je poudarila predsednica NSi.

Ljudmila Novak je v oddaji še povedala, da dopušča možnost, da se je predsednik Pahor nekoliko nerodno izrazil. »Ampak politična avtoritete ne more biti brez moralne avtoritete. Politiki, ki imajo samo politično avtoriteto so hitro avtokrati ali pa diktatorji. Zato je oboje zelo povezano. Vsi ljudje na političnih in  sodniških funkcijah ter tudi učitelji morajo biti moralne avtoritete,« je bila jasna predsednica NSi.

Predsedniška funkcija mora biti dostojanstvena in resna funkcija

»Predsednik mora predstavljati vse državljane. To pa ne pomeni, da bi morala v primeru izvolitve svoje vrednote spremeniti, kajti državljani me bodo izvolili tudi zaradi njih. Upam, da v Sloveniji ni več ljudi, ki bi se bali krščanskih demokratov,« je o pomenu funkcije predsednika države dejala Ljudmila Novak in dodala: »Bilo bi zelo čudno, če kot predsednica krščanskih demokratov pozabim na to kar sem in bom nekaj drugega. Svoje vrednote spoštujem in so tudi vodilo mojega delovanja. Vedno pa se trudim, da sem spoštljiva do vseh poštenih in odgovornih ljudi, ne glede na strankarsko, rasno ali kakršno koli drugo pripadnost.«

Predsednik naj vedno reagira na pereč problem v družbi

V zvezi z objavljanjem fotografij predsednika Pahorja na Instagram in druga družbena omrežja pravi, da se ji to ne zdi, posebna dodana vrednost predsedniške funkcije. »Predsedniška funkcija je resna in dostojanstvena funkcija, ki jo je treba kot takšno tudi predstavljati,« je prepričana Ljudmila Novak, ki bi kot predsednica svoje stališče povedala vedno, ko bi ugotovila, da država ne gre v pravo smer oziroma, ko bi bilo treba rešiti zelo pereč problem.

Celotni prispevek si lahko ogledate TUKAJ.