Predlog NSi, za enakopravno razlago kazenskega postopka pri uničenju dokazov, podprt

DELI:
26.10.2017, NSi

Parlamentarni odbor za pravosodje je z 9 glasovi za in 1 proti podprl predlog NSi za sprejem avtentične razlage določb zakona o kazenskem postopku, ki uveljavlja enako razlago zakona za vse državljane, ko gre za primere uničenja dokazov.

V Jankovićevi zadevi »farmacevtka« je namreč prišlo do nenadne spremembe dolgoletne uporabe zakona. Sodišče je zahtevalo uničenje dokazov, kljub temu, da so se taki dokazi za druge osebe pred tem dolga leta lahko uporabljali. Sprememba sodne prakse na enem od najbolj razvpitih sodnih primerov je nedopustna. Državljani so upravičeno dobili občutek, da je za nekatere mogoče prikrojiti razlago zakona, le zato da bi bili rešeni kazenskih postopkov.

NSi je zato predlagala obvezno razlago zakona, ki določa tako razlago, kot je veljala za vse druge osebe v vseh dosedanjih primerih. Podpredsednica NSi Iva Dimic je ob tem povedala: »Avtentično razlago zakona o smo v Novi Sloveniji vložili zato, ker si želimo, da bi v tej državi zakoni veljali za vse enako!«

 V Novi Sloveniji pričakujemo, da bo našemu predlogu sledil tudi celoten Državni zbor ter avtentično razlago v naslednji obravnavi podprl.