Požar v Kemisu je bil stresni test, ki ga državne institucije niso opravile

DELI:
09.06.2017, NSi

“Upravičeno se lahko vprašamo, zakaj imamo toliko institucij in zaposlenih, ki v kriznih situacijah niso sposobni pravilno reagirati,” je ob okoljski katastrofi ob požaru v tovarni Kemis, povedala predsednica NSi Ljudmila Novak in dodala: “V NSi pozivamo vlado in pristojne institucije, da ugotovijo, kdo je v primeru Kemis zamočil in uvede ustrezne sankcije. Žal je ta požar primer, kako se ne sme ukrepati. Upamo, da so se pristojni iz te nesreče kaj naučili in do podobnega fiaska ne bo več prišlo.”

Razgaljena vsa nesposobnost, nevednost in aroganca državnih institucij

Državne institucije, na čelu z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, vlado in pristojnimi ministrstvi, niso imele ustreznega načrta za ukrepanje v takšnem primeru in so očitno odreagirale prepozno. Na to je opozoril tudi Zvonko Lah v stališču poslanske skupine NSi.

“Požar v Kemisu je bil nekakšen stresni test, ki je pred očmi celotne države razgalil vso  nesposobnost, nevednost, nedoslednost in aroganco državnih inštitucij, ki niso sposobne v najbolj rizičnih trenutkih, zavzeti skupnega stališča in prevzeti vsak svojo del odgovornost,” je poslanec Zvonko Lah.

Stopnjo nevarnosti bi morali dvigniti na najvišjo raven

“Prva sporočila o nesreči za javnost so bila premalo jasna in natančna, zato se je med ljudmi ustvaril strah ter negotovost. Lokalno prebivalstvo in širša Slovenija ni bilo ustrezno seznanjeno z rezultati raziskav zemljine, zraka in vode,” je opozoril Lah in pokazal na ustrezno reševanje:

“V NSi, menimo, da bi bilo veliko bolje stopnjo nevarnosti dvignila na najvišjo raven in nato postopoma spuščala, na podlagi rezultatov opravljenih raziskav. Nedopustno sem nam zdi, neučinkovitost in namerna ignoranca inštitucij, ki so sicer dolžne državljanom zagotavljati osnovno varnost in po ustavi tudi pravico do zdravega okolja.”

Vzpostaviti moramo dobro kontrolo nad podjetji

Kemis je imel vsa okoljevarstvena dovoljenja, zadnji inšpekcijski pregled pred nesrečo ni pokazal nobenih nepravilnosti.

“Kar počez označiti vse tovrstne obrate v Sloveniji  za tempirane bombe, je neodgovorno in  zavajajoče. Če bomo sposobni vzpostaviti sistem dobre kontrole za podjetja, ki sistemsko kršijo zakone in predpise se tovrstne nesreče ne bodo dogajale,” je opozoril poslanec Lah.