Poslanci NSi kritični do načrtovanja proračunov za leti 2017 in 2018

DELI:
13.10.2016, NSi
Fotografija: Državni zbor

Fotografija: Državni zbor

Iva Dimic je na parlamentarnem odboru za delo družino in socialne zadeve pri obravnavi proračunov za leti 2017 in 2018 opozorila, da proračun ne omogoča neke stabilne, trdne politike na področju dela, družine, socialnih zadev in invalidov.

»Občutek imam, da ministrstvo skozi leta prerazporeja denar z ene postavke na drugo postavko in spet nazaj. Za spodbude za zaposlovanje je namenjeno več kot 12 milijonov evrov in zanima me, kaj se bo financiralo iz tega denarja? Slaba izkušnja brezposelnih ljudi je, da se ta denar vlaga v nove in nove tečaje, ki pa konkretno posameznikom ne pomagajo pri iskanju zaposlitve,« je dejala Iva Dimic.

»Zaskrbljeni smo tudi, ker se sredstva za štipendije v letu 2017 znižujejo za kar 4 milijone evrov, prav tako pa sredstva za prehrano šolarjev, dijakov in študentov. Še posebej v luči dejstva, da deficitarne štipendije niso dosegle pravega učinka. Ministrica pa pravi, da bo podeljenih več štipendij. Kako, z manj sredstvi?,« se je vprašala poslanka NSi.

Ljudmila Novak: Je vlada zagotovila denar za financiranje zasebnih šol?

Predsednica NSi Ljudmila Novak je v zvezi s pripravo proračuna na odboru za izobraževanje predstavnike vlade vprašala, ali je v predlagana proračuna za leti 2017 in 2018 vključeno tudi izvajanje odločbe Ustavnega sodišča glede financiranja javno veljavnih OŠ programov v zasebnih osnovnih šolah. Prav tako jo je zanimalo, ali so v proračunu zagotovljena sredstva za izvajanje internetnih jezikovnih tečajev za Slovence po svetu?

Vlada krši zakon o razvojni podpori Pomurski regiji

Na seji parlamentarnega odbora za gospodarstvo je Jožef Horvat vlado opozoril, da zavestno krši zakon o razvojni podpori Pomurski regiji, saj temu zakonu namenja manj finančnih sredstev, kot je bilo predvideno. Več o tem si preberite TUKAJ.