POSLANCI IN VODSTVO NSi NA DELOVNEM OBISKU V SLOVENSKI BISTRICI IN SOSEDNJIH OBČINAH

DELI:
08.05.2023, NSi

Vodstvo in poslanska skupina NSi na čelu s predsednikom Matejem Toninom nadaljuje s serijo delovnih obiskov po slovenskih regijah. Tokrat smo obiskali več podjetij, ustanov in kmetij v Slovenski Bistrici in okoliških občinah ter se srečali s tamkajšnjimi župani.

Obisk regije smo pričeli na turistični kmetiji Pri Kovačniku, nato pa pot nadaljevali v podjetju Impol, kjer so predstavili zahtevno situacijo na področju dobave surovin, ki je povezana z zelo hitro spreminjajočo se geopolitično sliko sveta.  Obisk smo nadaljevali v zavodu Mozaik dobrot, ki zaposluje invalidne osebe, podjetju Overles, ki izdeluje stavbno pohištvo, ter se oglasili še na sadjarski kmetiji Podergajs. Dopoldanski del delovnega obiska smo sklenili na Komunali Slovenska Bistrica in pri podjetju Tovarna olja Gea.

Podjetniki in gospodarstveniki so v pogovorih izpostavili, da se gospodarske razmere za poslovanje zaostrujejo tako na račun globalne situacije kot tudi zaradi slovenske zakonodaje in neaktivnosti vlade pri reševanju problemov.

»Nestimulativna davčna politika in obremenitev plač sta dve zadevi, ki sta zagotovo potrebni izboljšave, druga velika težava podjetij pa je prazen kadrovski bazen. Številna podjetja namreč opozarjajo, da ni dovolj delovne sile in da bi morali že od srednjih šol naprej več vlagati v vajeniški sistem ter tako mlade čim prej vključiti v delovne procese,« je v izjavi za javnost dejal predsednik NSi.

Ob tem je dejal, da so župani izpostavili, da so inflacija in vse nove obveznosti, ki jih je država naložila občinam, pa tudi energetska kriza, izničile zvišano povprečnino. »Zato je bilo kar nekaj pozivov, da bi zlasti glede vrtcev uvedli enak sistem kot v šolstvu, po katerem bi plače zaposlenih na svoja pleča prevzela država, ki tudi sicer predpisuje pogoje in način dela. Z omenjeno pobudo bomo zato v državnem zboru znova poskusili tudi v prihodnje in saj bi s tem občinam zelo pomagali,« je napovedal Matej Tonin.

Obisk smo popoldne nadaljevali še v podjetju Transport Frangež, gospodarski družbi Talum, ki predstavlja največje slovensko podjetje za proizvodnjo aluminija in podjetju Vodušek, ki izdeluje dvižno tehniko. Obiskali smo še dom dr. Jožeta Potrča Poljčane, podjetje Svit-Zolar in  Zasebno zdravstvo Roj. Delovni obisk smo sklenili z zelo prijetnim in odlično obiskanim večernim pogovorom s poslanci v Slovenski Bistrici.