POLITIKA MORA MLADIM POSLATI JASNO SPOROČILO, DA JE REŠEVANJE MEDSEBOJNIH KONFLIKTOV Z NASILJEM NEDOPUSTNO

DELI:
18.04.2023, NSi

»Pretekli teden so nas pretresli posnetki medvrstniškega nasilja v Celju in nato še novica o šolarju na Jesenicah, ki je v šolo prinesel imitacijo pištole. Ničelna toleranca do nasilja, še posebno do medvrstniškega, je nujna! Šola naj bi bila varno okolje, kjer se otroci počutijo varne, sprejete in seveda imajo občutek, da je to okolje za vse enako. Lahko se strinjamo, da bi se morala tista oseba, ki izvaja nasilje, spremeniti, a se ne. Ne more se spremeniti in ne moremo pričakovati, da se bo spremenila oseba, ki nasilje doživlja. Seveda pa smo se kot družba ter politika dolžni odzvati na take prakse. S pojavom sodobnih tehnologij  je to vse v hipu v javnosti in javnost je o tem obveščena. Skozi vsa ta obvestila v javnosti, ki smo jim priča, je zaskrbljujoče, kakšne generacije mladih nestrpnih imamo in seveda tudi vzgajamo. Glede na to, da je v našem vzgojno-izobraževalnem sistemu v teku prenova učnih programov, me zanima, kako boste v njenem okviru naslovili problematiko medvrstniškega nasilja,« je na ministra za vzgojo in izobraževanje dr. Darja Feldo naslovila vprašanje poslanka Iva Dimic.

Poslanka je ob zaključku svojega vprašanja zbrane poslance še opomnila, da je družina najpomembnejše okolje, v katerem se mlade vzgaja v odgovorne posameznike, ki spoštujejo drug drugega. K temu pa so poklicane tudi vse institucije, ki delujejo na področju vzgoje in izobraževanja.

Odgovor ministra za vzgojo in izobraževanje je na voljo tukaj: Odgovor ministra za vzgojo in izobraževanje

Na nedopustno medvrstniško nasilje se je odzvala tudi Mlada Slovenija, podmladek NSi. Njihovo izjavo si lahko preberete tukaj: IZJAVA ZA JAVNOST: MLADA SLOVENIJA POZIVA K PREPREČEVANJU NASILJA MED MLADIMI – Nova Slovenija – Krščanski demokrati (nsi.si)