Pokojninska reforma NSi in razprava o slovenski prihodnosti

DELI:
12.05.2017, NSi

Nova Slovenija je nedavno predstavila predlog pokojninske reforme in tako kot prva postavila resno alternativo sedanjemu sistemu, ki je nevzdržen. Bistvo predloga NSi je nov tristebrni pokojninski sistem, kjer bi bila prvi in drugi steber obvezna, tretji steber pa bi bil prostovoljen. Naš predlog ne spreminja sedanjih pogojev za upokojitev, ki tako ostaja pri 40. letih delovne dobe in 65. letih starosti kot pogoju za upokojitev. Po predlogu NSi bi vsak slovenski upokojenec dobil najmanj 617 evrov, kar država opredeljuje kot prag revščine.

Več o pokojninski reformi NSi si lahko preberete TUKAJ.

V preteklih dneh mi je marsikdo rekel, da ni najbolj politično modro, da se v NSi ukvarjamo s spremembami pokojninskega sistema, ki so do sedaj vedno prinesle le nižje penzije in še daljšo delovno dobo. A kot resna in odgovorna politična stranka ne moremo sedeti križem rok in čakati, da Slovenija in njen pokojninski sistem zdrvita v prepad. Potem bi se obnašali tako, kot če bi vedeli, da na nam je na avtu počila guma, pa je ne bi hoteli zamenjati, ker si ne bi želeli umazati rok. S takim pristopom bi naredili le še večjo škodo, na koncu pa bi se še vseeno morali soočiti z dejstvom, da bo gumo pač treba zamenjati.

In Slovenija je trenutno na točki, ko se še lahko odloči, kako rešiti pokojninski sistem. Zaradi sedanjih in prihodnjih upokojencev je potrebno spremeniti pokojninski sistem na način, da bodo lahko po upokojitvi upokojenci dostojno živeli. Po 40 letih dela upokojenci ne smejo životariti. Drži, da bo prehodno obdobje med obema sistemoma težavno, vendar je vredno potrpeti, saj je to edini način, da zagotovimo dostojne pokojnine. Tudi spremembo pokojninskega sistema bi lahko primerjali z menjavo strehe na hiši, ki seveda prestavlja velik strošek, a je dolgoročno upravičen, če vemo, da nam naslednjih 30 let v hiši ne bo zamakalo.

Skratka, Nova Slovenija je odprla razpravo o slovenski prihodnosti. Naš predlog pokojninskega sistem je nov koncept. Od sedanjega sistema, kjer se ves denar porablja sproti v prvem pokojninskem sistemu, se razlikuje v tem, da uvajamo obvezni drugi steber, ki pa ni pretočen, ampak naložbeni. Povedano po domače, del denarja, ki ga namenjamo za pokojnine, želimo še oplemenititi.

Prisiljeni smo bili razmišljati izven sedanjih okvirov. Če bi vztrajali na rešitvah v okviru sedanjega sistema, kjer vse temelji predvsem na pretočnem prvem obveznem stebru, bi lahko ponudili samo negativne rešitve: a) povečanje prispevkov za pokojnino, b) podaljšanje pokojninske dobe za upokojitev ali pa c) zmanjšanje pokojnin.

Ponujamo pokojninski sistem kot ga poznajo v razvitih zahodnih državah. Zagotovo bomo deležni kritike, a pričakujem, da bodo kritiki tudi sami predstavili alternativne predloge, ki bi Sloveniji pomagali do dostojnih in dolgoročno vzdržnih pokojnin. Mi ponujamo finančno vzdržen pokojninski sistem, ki upokojencem zagotavlja dostojne pokojnine. Kaj pa vlada in DeSUS?

Matej Tonin, vodja poslanske skupine NSi