Tradicionalni pohod na Matajur minil v znamenju čudovitega vremena in dobrega vzdušja

DELI:
31.08.2016, NSi

Matajur20165Regijski odbor Nove Slovenije Gornje Posočje in Idrijca je v soboto 2016 pripravil že šestnajsti Pohod prijateljstva in odprtosti na Matajur. Pohodniki so se v lepem popoldnevu zbrali na Livku in nekateri peš, drugi pa delno peš, delno z avtobusom odšli na Matajur.

Večina udeležencev je bila iz Zgornjega Posočja, nekaj pa tudi iz Ljubljane, Kranja in zamejstva.

Nekaj čez poldne je bila ob cerkvici na samem vrhu sv. maša, ki jo je daroval župnik Mikuž iz Ročinja. V mašnem nagovoru je posvetil nekaj misli predvsem sodobnemu načinu življenja in hitremu tempu, ki škoduje našemu planetu. Pri maši so sodelovali tudi pevci iz okolice, ki se imenujejo Korenine in pevski zbor Gallus iz Kranja.

Glavni govornik na prireditvi je bil poslanec v evropskem parlamentu Lojze Peterle. V nagovoru je orisal Evropsko unijo v današnjem času in podal videnje Slovenije v tej evropski družini. Ocenil je, da Slovenija ne sledi Evropi in da pri nas ni pravega optimizma na vseh področjih. Čas po osamosvojitvi nam tako ni prinesel pričakovanega.

Matajur20164 Matajur20162

Prireditve se je udeležil tudi župan občine Sovodnje g. Germano Cendou, udeležence pa je pozdravil Metod Habe, predsednik regijskega odbora NSi, ki je program je povezoval in se je ob koncu zahvalil vsem, ki so prispevali k uspešni prireditvi in pevcem, ki so s »angelskimi glasovi« pripomogli k vzdušju med mašo, še posebej pa med druženjem po maši v Koči pod Matajurjem, kjer je tudi Lojze Peterle vzel v roke harmoniko in veselo petje je ob »pašti« še dolgo odmevalo po dolinah Benečije.