Odziv NSi: Z razsodbo arbitražnega sodišča nismo zadovoljni, jo pa sprejemamo

DELI:
01.07.2017, NSi

Dan po razglasitvi odločitve arbitražnega sodišča je vodja poslanske skupine Matej Tonin v izjavi za medije poudaril, da je NSi nad odločitvijo razočarana in nezadovoljna. »Najbolj nas moti razsodba na morju, ob Dragonji in v Razkrižju. Se pa hkrati v NSi zavedamo, da alternativa ne obstaja in da je treba razsodbo sprejeti takšno, kot je,« je uvodoma poudaril vodja poslanske skupine krščanskih demokratov.

Matej Tonin je v nadaljevanju še dejal, da se od države, ki spoštuje demokratične standarde in pravne norme pričakuje, da razsodbo spoštuje in bo zato tudi Slovenija to razsodbo spoštovala. Ob tem pa je dejal: »In to isto pričakujemo od Hrvaške. Računamo na svetovne velesile in zlasti na Evropsko unijo, da bodo Hrvaško vedno znova opozarjale, da je treba razsodbe mednarodnih sodišč in mednarodno pravo spoštovati.« Matej Tonin je še navedel, da ima Evropska unija zelo močno orodje, s katerim lahko prisili Hrvaško, da spoštuje odločitev arbitražnega sodišča: evropski denar in glasovalne pravice v evropskih institucijah. »Če Hrvaška razsodbe ne bo spoštovala, jo EU k spoštovanju lahko prisili z odvzemom glasovalnih pravic in denarja,« je pojasnil in dodal, da se bo na tej točki pokazala tudi kredibilnost Evropske unije. »Če želi Evropska unija tudi v praksi udejanjiti to, kar zagovarja, se mora postaviti na stran prava,« je poudaril Tonin.

Glede stika slovenskih voda s teritorialnimi vodami je Tonin povedal, da smo v NSi imeli iskrena in upravičena pričakovanja, da bo arbitražno sodišče glede določitve stika Slovenije z odprtimi vodami bolj povzelo sporazum Drnovšek – Račan. Dejal je: »Dejansko je ta stik oziroma »junction area« slabše od tistega, kar je bilo ponujeno v sporazumu Drnovšek – Račan. Slovenija po razsodbi namreč nima teritorialnega stika z mednarodnimi vodami. Torej, na nek način je danes dan, ko smo v NSi zaskrbljeni in žalostni, se pa zavedamo realnosti, da druge možnosti za Slovenijo praktično ni.«.

Tonin: Slovenija ne sme pozabiti na tiste, ki so ostali na hrvaški strani

Ob vseh razpravah ob odločitvi arbitražnega sodišča pa NSi opozarja, da država ne sme pozabiti na slovenske državljane, ki so po razsodbi ostali na drugi strani meje. Matej Tonin je tako javnosti predstavil rešitev v obliki sprejema posebnega zakona o zaščiti interesov teh državljanov. »Pričakujemo, da se bo za približno trideset hiš slovenskih državljanov ob Dragonji in Razkrižju, sprejel poseben zakon, da se bo tem ljudem ponudilo tudi finančno nadomestilo in se bodo tako tisti, ki bodo to želeli, lahko vrnili v Slovenijo in normalno zaživeli. Pričakujemo, da država ponudi konkretna finančna nadomestila. Ti ljudje ne smejo imeti občutka, da so prepuščeni sami sebi,« je bil jasen vodja poslanske skupine NSi.