Odziv NSi na pobudo ZL za prepoved shodov in javnih zbiranj

DELI:
25.02.2016, NSi

Protest_LJV NSi ostro obsojamo pobudo Združene levice, ki želi prepovedati shode in javna zbiranja, kot je 40-dnevna molitev za rešitev življenj nerojenih otrok, ki jo pred ljubljansko porodnišnico dnevno izvaja Zavod Božji otroci. Tako si ZL jemlje pravico nekritične presoje, kaj je svoboda govora, zbiranja in izražanja veroizpovedi.

V 14. členu Ustave Republike Slovenije jasno piše, da so v Sloveniji vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje. Prav javne prireditve in se jih udeleževati. Ustava v 41. členu določa, da je izpovedovanje vere in drugih opredelitev v zasebnem in javnem življenju svobodno.

[blocktext align=”left”]Vedno bolj se potrjuje izrek, da je svoboda govora izražanje stališč levice, medtem ko so stališča drugih sovražni govor.[/blocktext]

V NSi smo ogorčeni nad pobudo ZL, saj ta predvideva kratenje ustavnih in zakonskih pravic do javnega zbiranja in izpovedovanja vere in drugih opredelitev.

Glede na to, da je izjave v imenu ZL podal nekdanji varuh človekovih pravic, je to še veliko bolj zaskrbljujoče in nesprejemljivo. Bodo v ZL prepovedali tudi igranje harmonike in narodno-zabavne glasbe na Čopovi ulici v Ljubljani, da ne bodo tujci diskriminirani?

Vedno bolj se potrjuje izrek, da je svoboda govora izražanje stališč levice, medtem ko so stališča drugih sovražni govor.

Krščanski demokrati se sprašujemo, kam bodo pripeljale takšne izjave, ki ogrožajo ne samo versko svobodo, ampak svobodo misli vsakega posameznika?

Glede na to, da je svoboda govora in svoboda preizkušnji, se lahko vprašamo: svoboda v Sloveniji – quo vadis?