Odprto protestno pismo ministrici za kulturo Julijani Bizjak Mlakar

DELI:
09.02.2016, NSi

novak-tiskovkaPredsednica NSi Ljudmila Novak se je s protestnim pismom ministrici za kulturo Julijani Bizjak Mlakar odzvala na ogorčenje  in nezadovoljstvo v širši javnosti, ki je posledica osrednje državne proslave ob slovenskem kulturnem prazniku. Vsebina pisma objavljajo v nadaljevanju.

 

Odprto protestno pismo ministrici za kulturo gospe Julijani Bizjak Mlakar

Spoštovana gospa ministrica,

v imenu stranke Nova Slovenija – krščanski demokrati na vas naslavljam odprto pismo, v katerem želim izraziti protest naših članov in članic. S tem se tudi pridružujemo protestom številnih državljank in državljanov, ki menijo, da je bila osrednjaproslava na predvečer slovenskega kulturnega praznika v Cankarjevem domu v Ljubljani neprimerna.

Slovenski kulturni praznik praznujemo z namenom, da se prav na ta dan še posebej spomnimo slovenskih ustvarjalcev, slovenskih umetniških del in slovenske kulturne dediščine. Vsakoletno praznovanje tega praznika nas bi moralo povezati kot narod in nas spomniti na to, da smo odgovorni tudi za prihodnost slovenske kulture, jezika, ustvarjanja in za ohranjanje naše kulturne dediščine.

Upravni odbor Prešernovega sklada je korektno opravil svojo nalogo pri izbiri nagrajencev. Vsem tudi iskreno čestitam.

V NSi pa javno protestiramo zaradi vsebine kulturnega programa in izbora nastopajočih umetnikov. Če bi bila to zgolj ena od točk programa, s katero bi avtorji želeli pokazati, da med nami živijo tudi umetniki drugih narodnosti, ki spoštujejo in izvajajo slovenska dela, bi to sprejeli z razumevanjem in naklonjenostjo. Ker pa je bil umetniški program skoraj v celoti izvajan v tujih jezikih, nastopajoči pa neslovenski umetniki, pa ocenjujemo, da takšen izbor ni bil primeren za praznovanje slovenskega kulturnega praznika.

Himna je eden od ključnih simbolov naše države, ki nas združuje in opogumlja, še posebej v težkih časih, in navdušuje ob velikih dosežkih naših športnikov. Zato je nesprejemljivo, da s slovensko himno tako neprimerno eksperimentiramo.

Cenzura oziroma nestrinjanje z režiserjevimi zamislimi, da bi uporabil žico ter zlorabil in onečastil slovenske državne simbole, je na mestu. Osrednja državna proslava ob kulturnem prazniku ne more in ne sme biti projekt posameznika, ki izraža svoje ideje, videnja in nestrinjanja z aktualnim družbenim dogajanjem, pač pa je pripravljavec programa odgovoren naročniku in financerju te osrednje državne prireditve. Kdor hoče uveljavljati zgolj svoje ideje in zamisli, pa naj za to ustvarja svoje projekte in zanje pridobi tudi finančna sredstva.

Rada bi vas opozorila še na to, da bomo junija praznovali 25-letnico samostojne slovenske države. Državna proslava ob tej obletnici naj bo skrbno pretehtan umetniški projekt, ki bo vsebinsko verodostojen, umetniško odlično izveden, s svojim sporočilom pa povezovalen in spodbuden za narod. Zato upam, da bodo pristojni skrbno pretehtali, komu bodo (so) zaupali to zahtevno nalogo. Na to opozarjam že sedaj, kajti na osrednji proslavi ob 20-letnici slovenske države je bilo izvedene le pol ene same slovenske pesmi, pa še temizvajalcem je bilo sprva naročeno, naj zapojejo rusko pesem, preostali del programa pa je bil posvečen multikulturnosti. Proslave ob slovenskih državnih praznikih naj bodo predvsem domoljubne, slovenskim državljanom pa v veselje in ponos, ne pa v spotiko in povod za ponovne delitve in prepire.

S spoštovanjem,

Ljudmila Novak, predsednica NSi