Od Avstrije pričakujemo, da bo zavrnila anomalije iz preteklega desetletja

DELI:
23.02.2017, NSi

Foto: Barbara Žejavec / DZ

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko in komisija za Slovence v zamejstvu in po svetu sta na nujni skupni seji na pobudo poslanske skupine NSi poltretjo uro razpravljala o osnutke deželne ustave avstrijske Koroške. Po koncu seje so člani odbora in komisije soglasno sprejeli dva sklepa s pozivom slovenski vladi.

V nadaljevanju objavljamo stališče NSi v zvezi z omenjeno problematiko, ki ga je na skupni nujni seji odbora predstavila predsednica NSi Ljudmila Novak:

“Kot članica komisije in podpornica avtohtonih slovenskih nadornih skupnosti izven meja Slovenije čutim potrebo in dolžnost, da v državnem zboru obravnavamo trenutno politično situacijo na avstrijskem Koroškem. Zato smo v NSi dali predlog za sklic skupne nujne seje OZP in Komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Ustava je najvišji akt države. Zato je potrebno budno spremljati, kaj bo zapisano v tem najvišjem aktu, saj bo na podlagi vsebine tega zapisa nastala nova zakonodaja, ki bo določala odnos in status do Slovencev na avstrijskem Koroškem. Odločilna je lahko vsaka beseda, saj se bo zakonodajalec kasneje lahko ves čas skliceval na ustavo.

V teh časih je potrebno biti previden, saj vemo, da se povečuje nacionalizem, s čimer lahko pride do neprijetnih interpretacij. Kot predlagateljica seje želim poudariti naslednje: Želimo in pričakujemo od Republike Avstrije in deželne koroške vlade, da spoštujeta vse standarde bilateralne in multiliteralne pogodbe, ki ščitijo manjšine in skupnosti. Pričakujemo, da bo Avstrija zgled visokih demokratičnih standardov. Pričakujemo da bo Avstrija zagotavljala na svojem ozemlju enake standarde kot jih za svojo manjšino uveljavlja na južnem Tirolskem.

Po našem razumevanju so človekove in manjšinske pravice enake za vse in jih ne moremo različno razlagati. Za slovensko narodno skupnost je odgovorna Republika Avstrija in pričakujemo, da bodo vse zaveze iz avstrijske državne pogodbe ustrezno in pozitivno ovrednotene. Avstirjska državna pogodba je mednarodna pogodba, ki velja. Slovenija pa mora delovati kot zaščitnica narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem. Od Vlade Republike Slovenije pričakujemo, da bo reagirala v skladu s to zavezo.

Obžalujemo pa, da se v Avstriji še vedno dopušča strankarski politični boj zoper eno narodno skupnost. Pričakujemo, da bodo demokratične sile v Avstriji zavrnile takšne anomalije, ki so bile značilne za pretekla desetletja.”

Celotno skupno nujno sejo si lahko pogledate TUKAJ.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je bila na to temo tudi gostja v oddaji Tarča na TV Slovenija 1.