Obletnico prvih demokratičnih volitev smo obeležili s slavnostno sejo in odkritjem spominske plošče v Ljubljani

DELI:
08.04.2016, NSi

Obletnica_demokraticnih_volitev_8_4_201601Na današnji dan proslavljamo 26. obletnico prvih demokratičnih večstrankarskih volitev, ki so se v Sloveniji zgodile po letu 1945. NSi je danes v Državni zbor povabila nekatere protagoniste tedanjega političnega dogajanja iz vrst krščanske demokracije in se skupaj s poslansko skupino NSi na slavnostni seji ponovno spomnila leta 1990. V Državnem zboru se je tako po dolgih letih zbrala skoraj polovica ministrske ekipe, ki jo je leta 1990 vodil predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle.

Sejo sta vodila nekdanji vodja poslanskega kluba slovenskih krščanskih demokratov Ignac Polajnar in vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

Po seji je v prostorih glavnega tajništva NSi sledil kratek sprejem, nato pa so zbrani odšli v znano ljubljansko restavracijo Ljubljanski dvor, kjer so pomladniki tisto cvetno nedeljo 26. aprila 1990 pričakali volilne rezultate. V spomin na ta dogodek sta danes Lojze Peterle in Ivan Oman odkrila tudi spominsko ploščo. Z današnjo slovesnostjo tako Nova Slovenija vstopa v praznovanje 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije.