O referendumskem vprašanju in stališču NSi tokrat v spletni klepetalnici

DELI:
09.12.2015, NSi

IVA_klepetalnicaDanes je bila gostja MMC-jeve spletne klepetalnice v okviru predstavitev prijavljenih organizatorjev kampanje pred referendumom podpredsednica NSi Iva Dimic. Njen klepet z obiskovalci spletne strani www.rtvslo.si , ki je v živo potekal ob enajsti uri, si lahko preberete v nadaljevanju.

Glasovanje na referendumu o zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih bo v nedeljo, 20. decembra. Državna volilna komisija je sporočila, da je sodelovanje v kampanji napovedalo 39 organizatorjev. Volivci bodo na referendumu odgovarjali na vprašanje, ki se glasi: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 3. marca 2015?

Po novi referendumski ureditvi se mora za zavrnitev zakona na referendumu izreči večina tistih, ki se udeležijo referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Po trenutno veljavnem zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je zakonska zveza skupnost moža in žene. Novela pa to spreminja tako, da določa, da je zakonska zveza skupnost dveh oseb, s čimer izenačuje pravice istospolnih in heterospolnih parov.

POGOVOR V SPLETNI KLEPETALNICI:

<moderator> Pozdravljeni v MMC-jevi spletni klepetalnici. Ob 11. uri predstavnica se nam bo pridružila predstavnica Nove Slovenije – krščanski demokrati (NSi) Iva Dimic. Vprašanja ji lahko že postavljate.

<moderator> Iva Dimic se nam je pravkar pridružila v klepetalnici. Pozdravljeni.

<jaka> Kaj je vaše osrednje prizadevanje, zaradi katerega stopate v kampanjo?

<Iva Dimic> Spoštovani, hvala za vprašanje. V NSi se zavedamo odgovornosti do prihodnosti, zato si prizadevamo in poudarjamo, da ima vsak otrok pravico do mame in očeta.

<mitja> Ali se vam datum referenduma, 20. december zdi primeren datum, ter ali menite, da je zakon o referendumih protiustaven?

<Iva Dimic> Spoštovani, hvala za vprašanje. Datum je sledil odločbi Ustavnega sodišča, in je glede na datum odločbe rok za raspis referenduma med 30 in 45 dni. Tako je bil 20. december skrajni rok. Mi o tem ali je ustaven ali ne ne moremo presojati, saj je za to pristojno Ustavno sodišče.

<Simona> Kako kot ženska (ne politik) gledate na nadomestno materinstvo, ki ga novela uvaja?

<Iva Dimic> Spoštovani, Hvala za vaše vprašanje. Kot žensko in kot mamo me ob besedi nadomestno materinstvo zaboli. Boli me, ko nekdo lahko izkoristi slab finančni in socialni status mame, da se v upanju na boljši jutri odloči za to pot. Vedno znova pomislim na Nepalske nadomestne mame, ki so rodile in so jih ob tragediji potresa pustili tam, vzeli so samo otroke..nedopustno..,

<zek> kako komentirate mnenje duhovnika Izidorja Pečovnika iz Berlina, ki je zakonu naklonjen? kako komentirate mnenje vseh tistih katoličanov, ki so zakonu naklonjeni in bodo obkrožili ZA?

<Iva Dimic> Spoštovani, hvala za vprašanje..kot vem, se g. Pečovnik, ni opredelil glede zakona, ampak je navedel, da je v njegovi berlinski župniji tak primer, ki obiskuje nedeljske maše in deluje v župniji. Ob tem naj spomnim na besede papeža Frančiška, ki je nedavno dejal naslednje: kdo sem jaz, da bi sodil.

<cannex> Pozdravljeni. V kampanji predstavniki vaše stranke zagovarjajo tudi pravice istospolnih z izjemo sklenitve zakonske zveze in posvojitve otrok. Leta 2012 je vaša stranka prav tako nasprotovala sprejetju Družinskega zakonika, čeprav so bile posvojitve izvzete, prav tako ni bila možna sklenitev ZZ. Se Vam torej ne zdi, da le zavajate s tem, da nimate že v osnovi predsodkov do istospolnih ne le glede teh dveh stvari?

<Iva Dimic> Spoštovani, hvala za vaše vprašanje. V NSi se ves čas zavzemamo tudi za pravice istospolno usmerjenih oseb, saj dopuščamo in spoštujemo drugačnost,. Dejstvo pa je, da je Družinski zakonik , ki smo ga na referendumu leta 2012 zavrnili, tudi imel vsebino nadomestnega materinstva, čemur pa v NSi nasprotujemo.

<Jožica> Kaj se bo za vas osebno spremenilo, ko bo novela zakona sprejeta? Verjetno boste še vedno ostala ženska in še vedno boste žena, če pa mislite drugače je verjetno z vami nekaj narobe, mar ne?

<Iva Dimic> Spoštovani, hvala za vaše vprašanje. Kot politik ne želim misliti na sebe, temveč želim delati za prihodnost naše družbe. V kolikor bodo glasovi na referendumu odločili, da bo novela ZZZDR sprejeta, bom izjemno zaskrbljena nad prihodnostjo naših bodočih generacij. Ukinja se poimenovanje ženske in moškega, posledično to pomeni, da bo sledil tudi umik iz vseh uradnih listin, hkrati pa bmo postali osebe in ne mame oz. očetja.

<ANA> Če je en človek gej in išče Boga ter je dobrega srca, kdo sem jaz, da bi ga sodil? Zakaj ne upoštevate izjave našega papeža?

<Iva Dimic> Spoštovani, hvala za vaše vprašanje. Jo upoštevamo, v celoti z vsem spoštovanjem in sočutjem. Tu želim poudariti, da veljajo sočutje, spoštovanje in varnost do najšibkejših in to so ravno otroci.

<Tone> Glede na to, da zagovarjate to, da ima VSAK pravico do mame in očeta, kako NSi gleda na enostarševske družine, samske ženske oplojene z biomedicinsko pomočjo. Hvala

<Iva Dimic> Spoštovani, hvala za vaše vprašanje. Na enostarševske družine gledamo v NSi z največjo odgovornostjo in skrbjo. Razumemo in vemo, da so to najbolj socialno šibke družine, ki potrebujejo še posebne ukrepe na področju sociale in socialnih transferjev. Ta skrb bo velika tudi v prihodnje.

<Eva> Učni načrti se spreminjajo in uvajajo ideologijo spola v osnovne šole. Se vam takšen način vzgoje naših najmlajših zdi primeren?

<Iva Dimic> Spoštovani, hvala za vaše vprašanje. Nikakor to ni primeren način vzgoje naših najmlajših. Otroci so do 13 leta zelo občutlijivi ravno na področju vzgoje, spolnosti in spoznavanja samega sebe. Rezultati raziskav, v državah, kjer to že izvajajo so zelo zaskrbljujoči, starši pa se že organizirajo in protestirajo proti takšnim spremembam učnih načrtov.

<sth> Zdravo! Posvojitve otrok s strani istospolnih so na vsaj tri načine (posvojitev posameznika, priznavanje posvojitev iz tujine, posvojitev partnerjevega biološkega otroka) že omogočene s slovensko zakonodajo. Kako gledate na to? Kaj se bo tu z novelo ZZZDR spremenilo?

<Iva Dimic> Spoštovani, zahvaljujem se vam za vprašanje. Posvojitve s pomočjo nadomestnega materinstva pri nas ni dovoljen. zato ta zakon na stežaj odpira vrata ravno tem posvojitvam, še več, ga uzakonja. Tudi oploditve z biomedicinsko pomočjo prinaša ta zakon. Temu prav tako nasprotujemo.

<555> Kaj se je spremenilo v državah, kjer je podoben zakon v veljavi. So bile posledice tako apokalitičn, kot jih napovedujete???

<Iva Dimic> Spoštovani, zahvaljujem se vam za vprašanje. V državah, kjer imajo podoben zakon v veljavi, prihaja do izjemnih družbenih sprememb. Teorija spola želi vnesti predvsem med mlade, da so brezspolni in da si spol izberejo lahko sami. To predstavlja resen družbeni problem.

<moderator> Čas za klepet se izteka. Gostji bomo zastavili zadnje vprašanje.

<antares1> Predvidevam, da je gospa Dimic proti uveljavitvi omenjenega zakona. Bi bila še vedno istega mnenja, če bi ji kdo v družini povedal, da je gej?

<Iva Dimic> Spoštovani, zahvaljujem se vam za vaše vprašanje. Sem ga pričakovala. V teh dneh dobim veliko takih vprašanj. KOt mama se o teh stvareh v družini in z otroki pogovarjam odkrito. Rada jih imam ne glede kaj in kdo so ali bodo. Sem pa razčistila pri sebi in z njimi, da so otroci največji dar, ki nam ga omogoča življenje.

<moderator> Klepet je končan. Hvala gostji za odgovore in uporabnikom za številna vprašanja.