NSi z zakonom o osebni asistenci invalidom omogoča boljše življenje

DELI:
02.12.2016, NSi

iva_dimic_cveto_ursicPoslanka Iva Dimic in predsednik strokovnega odbora NSi za delo, družino in socialne zadeve mag. Cveto Uršič sta na današnji konferenci predstavila zakon o osebni asistenci, ki bo invalidom močno olajšal življenje in vključevanje v širšo družbo. Kot je dejala Iva Dimic bi z zakonom invalidom zagotovili osebno asistenco na domu, delovnem mestu, pri izobraževanju in vključevanju v socialno okolje. »Zakon je nastajal več let in je usklajen tudi z različnimi invalidskimi organizacijami. Njegov namen je pomagati invalidom pri izvajanju tistih aktivnosti, ki jih sami zaradi vrste in stopnje invalidnosti ne morejo izvajati. Invalidom bi se z urejenim sistemom osebne asistence vsakodnevno bivanje močno spremenilo, saj bi sami začeli v večji meri upravljati s svojim življenjem in ne bi bili postavljeni pred številne ovire, kot se to dogaja danes,« je pojasnila Iva Dimic.

Iva Dimic: Zakon bo omogočil večjo neodvisnost invalidov

»Z vložitvijo tega zakona krščanski demokrati sledimo tudi zavezi z zadnjega kongresa NSi v Brežicah, kjer smo v kongresni resoluciji Gradimo normalno zapisali, da potrebujemo ukrepe v podporo kulturi življenja, s katerimi bo državljanom omogočeno razvijanje njihovih talentov in sposobnosti,« je še dodala poslanka NSi.

Ob tem je izpostavila, da bi se s sprejetjem zakona povečala tudi neodvisnost invalidov v odnosu do družinskih članov, s svojo aktivnostjo pa bi lahko več prispevali v skupnosti. Osebna asistenca tako uporabnikom omogoča kar največjo stopnjo neodvisnosti v odnosu do ožjega in širšega okolja. Nenazadnje predlog NSi prinaša tudi možnost ustvarjanja novih delovnih mest in zaposlitvenih možnosti v poklicu osebni asistent oz. asistentka.

Cveto Uršič: Pri osebni asistenci gre za pomoč, kjer invalid vodi in usmerja asistenta

Mag. Cveto Uršič je v nadaljevanju pojasnil posamezne rešitve zakona o asistenci. Kot je dejal bi bili do osebne asistence upravičeni vsi tisti, ki zaradi svoje invalidnosti potrebujejo veliko podpore za socialno vključevanje in pri vseh drugih osnovnih dnevnih opravilih in so stari med 18 in 65 let. »Do asistence so upravičeni tisti, ki živijo izven institucije oz. doma oz. se pripravljajo na življenje izven institucije ter potrebujejo najmanj 30 ur asistence tedensko oz. do 24 ur dnevno. Pri tem ni pomemben premoženjski položaj upravičenca do osebne asistence,« je osnovne pogoje za pridobitev osebnega asistenta predstavil Uršič.

Kot enega izmed poudarkov zakona NSi in tudi eno izmed ključnih razlik glede na druge oblike asistence osebam (npr. patronažna ali pa socialna oskrba), ki imajo težave pri gibanju pa je Cveto Uršič izpostavil posebno značilnost osebne asistence, saj je tu uporabnik tisti, ki vodi in usmerja asistenta.

Poslanska skupina NSi je predlog zakona vložila v parlamentarno proceduro, kjer sedaj čaka na obravnavo na parlamentarnem odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Upamo, da bo predlog podprla večina poslancev in bo lahko kmalu stopil v veljavo.

Celoten predlog zakona z obrazložitvami si lahko podrobneje preberete TUKAJ.