NSi zaradi terorizma zahteva prenovo varnostno-obveščevalnih služb

DELI:
15.07.2016, NSi

Poslanci_NSi-_sejaDZ_julij_2016_DZ_Zejavec»Živimo v nevarnem in nepredvidljivem svetu. Če so bile vojne še nekaj časa nazaj tam nekje daleč, se v zadnjem času teroristične aktivnosti in dejanja dogajajo vse bližje, tudi slovenski meji. Poglejte Pariz, poglejte Bruselj, nekoliko v bolj oddaljeni časovni distanci tudi Madrid in London,« je na včerajšnji seji Državnega zbora ob pobudi NSi, da je potrebno prenoviti slovenski varnostno-obveščevalni sistem, dejal Matej Tonin. Da je pobuda NSi še kako utemeljena, je na žalost pokazal tudi nov teroristični napad včeraj zvečer v Nici.

Vodja poslanske skupine NSi je dejal, da več evropskih držav intenzivno prenavlja in izboljšuje delovanje svojih varnostno-obveščevalnih služb. »Opazen je tudi trend povečanja sredstev za delo varnostnih in obveščevalnih služb. Zelo zgovoren je primer Velike Britanije, ki je v zadnjem času zaposlila 1900, prav ste slišali, 1900 novih obveščevalcev oziroma če želite agentov. Številne države med njimi tudi nam primerljive oziroma tiste s katerimi se želimo primerjati kot na primer Nemčija so šle v smeri zaostrovanja zakonodaje in omogočanja boljših orodij varnostnim in obveščevalnim službam,« je še dodal.

Tonin je izpostavil, da so danes tudi teroristične skupine tehnološko dobro opremljene in najnovejšo tehnologijo zelo spretno uporabljajo v svojo korist. »V kolikor se tem trendom ne bodo prilagodile tudi varnostno obveščevalne službe, potem ne bodo mogle učinkovito ukrepati zoper tovrstne skupine,« je še dodal in opozoril, da se slovenska obveščevalno-varnostna služba sooča z zastarelo tehnično opremo, pomanjkanjem mladega in visoko usposobljenega kadra ter slabim vzdušjem med zaposlenimi, kar zmanjšuje njeno učinkovitost.

Matej Tonin je tudi dejal, da je dodaten argument za prenovo obveščevalno varnostnih služb tudi ta, da so bile te službe zgrajene v 90-ih letih in vsa zakonodaja, na katerih temeljijo te naše tri službe, je bila sprejeta v 90-ih letih, kjer so bile okoliščine dramatično drugačne kot danes. »V tistih časih nam je nevarnost grozila predvsem z Balkana zaradi vojn na Balkanu, zaradi trgovine z orožjem, trgovine z belim blagom, trgovine z drogami in podobnimi zgodbami. V današnjem času pa so se grožnje in nevarnosti bistveno spremenile, ampak ustroj in delovanje teh naših služb se pa še vedno ni bistveno spremenilo,« je še dodal Tonin.

Zaradi vseh navedenih problemov je NSi vladi v obliki priporočil predlagala, da SOVO (Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo) in OVS (Obveščevalno-varnostno službo Ministrstva za obrambo) prenovi in ustrezno reformira.

Vrtovec: Varnost države je temelj in garant njenega obstoja

V imenu NSi je na seji prizadevanja za prenovo varnostno-obveščevalnih služb podprl tudi Jernej Vrtovec, ki je dejal, da je nacionalna varnost države temelj in garant njenega obstoja. » V Novi Sloveniji se zavedamo spremenjenih varnostnih razmer v svetu in v naši bližnji soseščini, ki so v zadnjem času povezane z grožnjo terorizma. Ta predstavlja veliko nevarnost, pomeni pravzaprav novo obliko vojne, proti kateri se lahko bojujemo le s skupnimi močmi in z učinkovitim obveščevalno-varnostnim sistemom, ki je sposoben zaznati vsako najmanjšo, poudarjam najmanjšo, nevarnost,« je še dodal.

Izpostavil je, da je eden od problemov obveščevalno-varnostne službe tudi pomanjkanje jasnih strateških usmeritev. »Te so sicer zapisane v resolucijah, strategijah in zakonih, kar pa ne zadošča, če usmeritve niso podprte s konkretnimi zavezami v obliki samih zakonov. V Novi Sloveniji smo kot predlagatelji zadovoljni, da je koalicija vsaj tokrat prisluhnila našim predlogom in da bo na podlagi podanih izhodišč razmislila tudi o zakonskih pooblastilih oziroma pristojnostih, kadrih, izobraževanju in usposabljanju ter povezovanju vseh deležnikov,« je v zaključku še dejal Jernej Vrtovec.

Poslanci so na seji potrdili naslednje priporočilo:

1. Državni zbor Republike Slovenije priporoča Vladi Republike Slovenije, da zaradi spremenjenih varnostnih razmer v soseščini in mednarodnem okolju, s ciljem zagotoviti boljšo koordinacijo in učinkovitejše, tudi protiteroristično delovanje obveščevalnih in varnostnih služb, pristopi k pripravi nadgradnje obveščevalno-varnostnega sistema, ki naj temelji na predhodni strokovni presoji in vključuje tudi razmislek o zakonskih pooblastilih oziroma pristojnostih, kadrih, načinu izobraževanja in usposabljanja ter povezovanju tehničnih resursov oziroma opreme.

Vsa priporočila, ki jih je predlagala NSi si lahko preberete TUKAJ.

Celotno obrazložitev priporočil NSi, ki jo je predstavil Matej Tonin, si lahko preberete TUKAJ.